Jumătate dintre români sărbătoresc Dragobetele
Publicat de Florentina Stan, 24 februarie 2015, 09:06
Mai mult de jumătate dintre românii de peste 15 ani sărbătoresc Dragobetele – cel puţin aşa arată un studiu recent.
În aceste condiţii, comercianţii şi organizatorii de spectacole s-au mobilizat şi au venit în întâmpinarea lor cu oferte de cadouri sau de petrecere a timpului liber.
Oferte au lansat şi operatorii turistici, atât pentru Dragobete cât şi pentru 1 şi 8 Martie, care se apropie cu paşi repezi.
Despre aceste oferte turistice, aflaţi mai multe după ora 9 şi 10 minute, în cadrul Interviului Dimineţii.
Invitatul de astăzi este Cristian Bărhălescu – directorul unei Agenţii de Turism din Constanţa.
Sărbătoarea de Dragobete este considerată în popor, sărbătoarea iubirii. Pentru daci, Dragobetele era o divinitate asemenea lui Cupidon al romanilor şi Eros, al vechilor greci.
Dragobetele, numit şi Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeş şi puternic, aduce iubirea în casă şi în suflet.
Mai ales în sudul României, există o perioadă întreagă, la îngemănarea lunilor februarie cu martie sau, cel mai adesea, în martie care sta sub semnul Dragobetelui. Oamenii de la ţară, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare şi porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le aşezau la icoane ?i le foloseau la diverse farmece de dragoste.
Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre saţ fuga fiecăreia atrăgând după sine băiatul care le îndrăgea. După ce îşi prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici şi celebra zicală: „Dragobetele sărută fetele! ”Etimologic, el provine din derivarea cuvântului „drag-dragul” (cu tema slava)