CONSTANȚA: Expoziție unică, dedicată Jandarmeriei Române, la Muzeul Marinei

Publicat de Adina Sîrbu, 17 iulie 2023, 20:08
Peste 60 de obiecte, printre care brevete, distincții, regulamente și 29 de uniforme, replici ale celor originale purtate de-a lungul timpului, începând cu un secol și jumătate în urmă, de la înființarea acestei arme, până la cele actuale, sunt reunite într-o expoziție inedită. Detalii ne oferă muzeograful Flavius Roaită, într-un dialog cu Laurențiu Despina.
Flavius Roaită:
Expoziția este unică! Nicio armă, nici din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, nici din cadrul Ministerul Apărării Naționale, nu beneficiază de o astfel de expoziție, care să prezinte contribuția notabilă pe care arma a avut-o la evoluția Statului Român. Este o expoziție care prezintă evoluția Jandarmeriei, o instituție care a cunoscut numeroase transformări în decursul istoriei, a îndeplinit misiuni cât se poate de variate și nu este vorba doar despre o expoziție ce prezintă istoria unei instituții, ci istoria unor oameni care s-au aflat și se află în continuare în slujba țării.
Rep: Legat de evoluția acestei arme în timp, în istoria noastră a românilor, un reper semnificativ, dacă ne puteți da din existența Jandarmeriei Române
Flavius Roaită:
Ar fi anul 1850, când în Moldova a fost semnat decretul pentru reformarea Corpului de Slujitori în jandarmi. Și putem să mai menționăm aici și Legea Jandarmeriei Rurale din 1893 și anul 1990, când a fost reînființată Jandarmeria, fiindcă în perioada comunistă vorbim despre o altă structură.
Rep.: Cum ați realizat o astfel de expoziție și de unde v-ați alimentat, ca să zic așa, pentru a reuni toate exponatele ei?
Flavius Roaită:
Este un rezultat al unei munci de echipă, în ideea în care expoziția este un produs cultural al Muzeului Național de Istorie a României din București, realizat în baza cercetării făcute de prietenul Nicolae Adrian Alexe, muzeograf la Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu.
Rep.: Care sunt exponatele inedite și ce anume le face să fie istorice?
Flavius Roaită:
Toate sunt inedite, fiindcă publicul constănțean are pentru prima dată ocazia să vadă uniforme care erau purtate în urmă cu un secol sau un secol și jumătate, chiar dacă sunt replici, dar își poate face o idee asupra vestimentației din epocă, asupra uniformei militare, mai precis. Dar avem și obiecte cu valoare istorică, avem distincții, brevete, regulamente, acte de identitate. Avem inclusiv obiecte să le spunem mai recente, dar care, în perspectivă, vor căpăta și ele valoare istorică. Sunt distincții, obiecte personale, însemne textile care au aparținut unor domni jandarmi constănțeni, care au participat la misiuni de menținere a păcii în Georgia și Afganistan.
Adăugăm câteva date istorice despre Jandarmeria din Dobrogea în perioada interbelică, publicate de către Nicolae Adrian Alexe, muzeograf, CNM ASTRA din Sibiu: