Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină Constanța organizează un workshop pe tema poluării cu plastic
Publicat de Adina Sîrbu, 12 iulie 2023, 14:17
Proiectul internațional EUROqCHARM, finanțat prin programul HORIZON 2022, a adus la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină GRIGORE ANTIPA din Constanța specialiști din Franța, Olanda, Spania și Norvegia, care discută zilele acestea, în cadrul unui workshop, despre armonizarea metodelor de monitorizare a macro și microplasticului din aer, apă și sol. Detalii, în reportajul semnat de Cecilia Pătrăhău.
La Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanța se desfășoară zilele acestea un work-shop despre poluarea cu micro-și macro-plastic, în special despre armonizarea metodelor de monitorizare în cadrul proiectului HORIZON 2022, despre care ne vorbește responsabila din partea română, dr. Elena Stoica.
Dr. Elena Stoica:
În momentul de față, poluarea cu plastic este o problemă, din păcate, actuală și încă persistă și în creștere. Încercăm să stopăm această problemă. Există metode de determinare a plasticelor și microplasticelor, însă ele nu sunt uniformizate. În momentul în care dorim să facem o monitorizare, avem nevoie de un limbaj comun. Ca urmare, scopul workshop-ului este de a a discuta și a transfera metode armonizate în ceea ce privește monitorizarea plasticelor, a macroplasticelor și a microplasticelor în diverse componente de mediu – apă, sol, sediment, biotă, și fiind organizat de Institutul de Cercetări Marine din Constanța, avem cu specific pentru domeniul marin.
Vladimir Nikifor este cercetător în cadrul Institutului de Cercetare Milo din Norvegia. El ne-a declarat:
Vladimir Nikifor:
Norvegia este foarte activă în ceea ce privește studiile pentru mediu și în special despre poluarea cu microplastic. Noi încercăm să sugerăm Uniunii Europene ce metode de monitorizare pot fi implementate chiar acum. Deci reînnoim analizele pentru microplastic în diverse medii – apă, aer, sedimente, petrol, în diferite spații.
Marinella Farré Urgell este cercetător chimist din Barcelona, Spania. Ea ne vorbește despre poluarea cu microplastic a atmosferei din Atlantic.
Marinella Farré Urgell:
Noi am publicat de curând un studiu cu privire la micro și nanoplasticul acumulat în atmosfera Atlanticului și ceea ce am văzut este că, atunci când masele de aer vin dinspre uscat, se înregistrează un maximum de poluare și acesta este un lucru bun, pentru că este în mijlocul Atlanticului, dar gândiți-vă ce s-ar întâmpla într-un oraș! Probabil ar fi mult mai intens!
Redactor: Cecilia Pătrăhău/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa, pagina de facebook