Atenție! Pe litoral sunt zone unde se formează curenți perpendiculari pe țărm care vă pot trage în larg
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 30 iunie 2023, 13:30
Sunt câteva puncte nevralgice de-a lungul litoralului românesc, unde se formează curenți perpendiculari pe țărm și acționează ca un râu, care curge spre larg.
Dacă nimeriți într-o astfel de situație, recomandarea colonelului Marian Ciulei, șeful scafandrilor pompieri de la ISU Dobrogea este să nu intrați în panică și să înotați paralel cu țărmul, pentru a vă extrage din curent.
Dar, ce este mai important, respectați steagurile arborate de salvamari!
Cecilia Pătrăhău, în dialog cu colonelul Marian Ciulei.
Aveți puncte pe tot litoralul, știm că nevralgice sunt în zona Olimp-Eforie, unde sunt curenții aceia care îi trag pe turiști în larg, pentru că am văzut zilele acestea, cu tot steagul roșu arborat de salvamari, oamenii în apă. Sunteți coordonatorul scafandrilor-pompieri de la ISU Dobrogea, domnule Ciulei:
Noi suntem pregătiți pentru acest lucru. Nu putem interveni întotdeauna de fiecare dată și în orice condiții atunci când condițiile hidrometeorologice nu ne permit. Nu putem efectua scufundare atunci când marea este foarte agitată, nu putem efectua căutare, ne punem și viața în pericol…. Facem tot ce este omenește posibil pentru a interveni și a salva o persoană aflată în pericol. În primul rând și în primul rând, dacă persoanele care se aventurează respectă indicațiile salvamarilor, acel steag roșu să nu se aventureze. Atunci când marea este foarte agitată sunt valuri, că majoritatea persoanelor sunt atrase de valuri. Când avem o mare liniștită nu întâmpinăm neapărat probleme. Dar când marea este agitată toată lumea intră în apă, sunt atrași de acele valuri, ceea ce este foarte periculos, pentru că puțină lume cunoaște faptul că atunci când intră în apă curentul de fund al mării este mult mai puternic decât curentul de suprafață. În cazul în care din cauza efortului fizic depus se epuizează, măcar să se mențină la suprafață. În condițiile acelea vom face cu siguranță tot ce este posibil pentru a ajunge la el, dar important este să rămână la suprafață, ori să facă pluta, ori să înoate paralel cu malul până când iese din zona de curent.
Redactor – Cecilia Pătrăhău / redactor online – Daniel Țăndăreanu