O reducere a TVA la alimentele de bază ar fi produs numai efecte pe termen scurt
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 1 iulie 2023, 15:56
O reducere a TVA la alimentele de bază ar fi produs numai efecte pe termen scurt, iar scăderea de la 9% la 0% nu ar fi fost posibilă conform reglementărilor europene actuale – spune președintele Camerei Consultanților Fiscali din România, Dan Manolescu.
O reducere a TVA la alimentele de bază ar fi produs numai efecte pe termen scurt, iar scăderea de la 9% la 0% nu ar fi fost posibilă conform reglementărilor europene actuale – spune președintele Camerei Consultanților Fiscali din România, Dan Manolescu. El crede că mai degrabă ar putea avea loc o creștere a taxei pe valoarea adăugată la alimente, în condițiile în care deficitul bugetar este deja peste estimări.
Dan Manolescu: ”Apropo de efectele cotei reduse, e un subiect asupra căruia nu cred că trebuie să mai insistăm, că n-o să mai vedem cote reduse la alimente, mai reduse decât sunt acum, s-ar putea să vedem mai crescute. Din celelalte discuții politice, că au fost și de această natură. Pare că a fost și o propunere de a crește TVA-ul la alimente, tocmai pentru a compensa deficitul bugetar. Prin urmare, eu cred că intrăm într-o perioadă în care reducerile de taxe nu vor mai exista și, dimpotrivă, să ne așteptăm, cum au început deja, să vedem diverse modificări care să ducă la o reașezare și o creștere în această zonă.”
Reducerea TVA la unele alimente de bază a fost propusă recent de ministrul liberal al finanțelor, Marcel Boloș, dar a fost respinsă de premierul Marcel Ciolacu.
Sursa – RRA / redactor – Daniel Țăndăreanu