(AUDIO) Vorba aceea – Să visăm…corect!
Publicat de Larisa Calistru, 23 februarie 2015, 07:11
În limba română, pluralul unor substantive se formează cu desinențe diferite. În unele situații sunt corecte ambele forme substantivale de plural, în alte cazuri unele dintre formele duble de plural sunt excluse de normă.
Substantivul vis are două forme de plural – vise / visuri – ambele corecte, dar cu sensuri diferite ;vis – pl. vise are înțelesul de imagini, procese psihice, care survin în timpul somnului, în timp ce vis – pluralul visuri se referă la aspirații, dorințe, meditații, iluzii ;
Substantivul roată are, de asemenea, două forme de plural roți/ roate, ambele corecte, cu sensuri diferite; se va folosi pluralul roți, când este vorba de obiectul confecționat din lemn, metal sau din alte materiale, care pune în mișcare un vehicul ; orice obiect în formă de roată, cerc, disc/ mișcare circulară, răsucire (de exemplu, roata/ roțile olarului, roata/ roțile norocului, roata/ roțile de cașcaval ; a doua formă de plural – roate – are sensul strict de unitate militară (companie militara)
Raport – plural raporturi/rapoarte– ambele forme de plural sunt corecte, dar diferențiate semantic ; forma raporturi se va folosi ori de câte ori este vorba de legătura între două sau mai multe persoane, fenomene, obiecte etc./ relatie numerica etc. ; rapoarte are doar sensul de comunicare/ relatare/ prezentare oficială, referitoare la o activitate/ situație (de exemplu : Rapoartele întocmite de poliție, la fața locului, au fost corecte).
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit când am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!