În urmă cu câteva zile, a fost lansat “Comandamentul Sezon Estival 2023”. Ce nereguli au fost găsite până acum. Interviu cu şeful comandamentului ANSVSA, Sandu Tolea
Publicat de Doina Sirbu, 28 iunie 2023, 12:55
Pe litoral, tocmai s-au încheiat primele controale din acest sezon, pentru siguranţa alimentară a turiştilor.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a lansat zilele acestea, la Constanţa, “Comandamentul Sezon Estival 2023”, care se va ocupa, până în luna septembrie, de evitarea apariţiei focarelor de toxiinfecţie alimentară. Despre acest subiect a vorbit şi şeful comandamentului ANSVSA, Sandu Tolea.
În cadrul acestui “Comandament Sezon Estival 2023” acționează echipe de control alcătuite din 40 de inspectori, organizate în cinci serii succesive de câte două săptămâni, pentru menținerea dezideratului zero toxinfecții alimentare. Unde s-au desfășurat primele controale?
“Deci, așa cum ați menționat și dvs. luni, 26 iunie, la nivelul Direcției Sanitar-Veterinare Constanța a fost lansat “Comandamentul Sezon Estival 2023”. Acest Comandament este lansat prin ordinul Președintelui Autorității Naționale Sanitar Veterinare, dl. Alexandru Nicolae Bociu și cum ați precizat și dvs. dezideratul nostru este zero toxiinfecții alimentare. Comandamentul își desfășoară activitatea pe tot litoralul Mării Negre, din sud de la Vama Veche și până în nord, la Corbu. Avem împărțit Comandamentul pe șase zone, cu 10 echipe de inspectori. În fiecare stațiune avem inspectori ai Autorității Sanitar Veterinare plus delegați – inspectori de la Direcția Sanitar-Veterinară Constanța, din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare Constanța, plus inspectori din 10 județe, de la Direcțiile Sanitar-Veterinare din 10 județe ale țării. Ei își desfășoară activitatea zilnic, începând cu orele 9:00 și până seara la orele 17:00, în toate stațiunile de pe litoralul Mării Negre”, spune şeful comandamentului ANSVSA, Sandu Tolea.
Şi cu care parte a litoralului ați început?
„Avem succesiv în toate zonele, iar eu, ca și coordonator, împreună cu colega mea, dna. director adjunct, Ivanciu Corina, de la Direcția Sanitar-Veterinară Constanța, facem verificări zilnice, la aproape toți colegii, în toate zonele de pe litoral”, a mai spus Sandu Tolea.
Ne puteți spune care au fost până în prezent rezultatele controalelor?
„Da, avem până ieri, câteva zeci de controale, să spun așa. Fiecare echipă a făcut, în medie, în jur de patru-cinci unități. Am găsit și nereguli de la legislația sanitar-veterinară și s-au aplicat și amenzi. Sunt în jur de 10 amenzi aplicate ieri și astăzi, cu un cuantum undeva la 20.000 RON, inclusiv ceva produse expirate sau care nu aveau trasabilitate. Au fost câteva zeci de firme de la care au fost confiscate și dirijate către unități de neutralizare”, precizează Sandu Tolea.
Echipele de control au sprijinul vreunui laborator mobil sau ceva de genul acesta?
“Da, la dispoziția noastră avem din partea Direcției Sanitar-Veterinare Constanța un autolaborator mobil, dotat cu tot ce ne trebuie, tot instrumentarul necesar pentru a recolta probe. Probele sunt transmise către laboratorul nostru de la Direcția Sanitar-Veterinară Constanța, care este în măsură să stabilească tot, suspiciunile pe care echipele noastre le au în teritoriu. Orice suspiciune avem, o transmitem și laboratorul este în măsură să stabilească tot ce cerem noi”, mai spune şeful ANSVSA.
Bănuiesc că echipele au foarte mult de lucru.
“Să ştiți că, spre surprinderea mea, eu am gestionat și anul trecut acest Comandament, anul acesta se pare că au apărut mai multe unități de alimentație publică. Majoritatea sunt cu caracter temporar. Acolo mai apar probleme pentru că, așa cum știți și dvs., ei vin, stau în sezonul estival, după care pleacă și încearcă în această perioadă să își întregească bugetele, pentru că asta e situația, fiecare pleacă de acasă să câștige ceva. Noi suntem de acord cu acest deziderat al lor, dar nu suntem de acord să facă acest lucru în defavoarea și în detrimentul turiștilor și al locuitorilor județului Constanța”, spune Sandu Tolea.
Dar unde constataţi cele mai multe nereguli? La restaurante sau la magazinele care vând alimente?
“Să știți că ponderea este cam aceeași. La restaurante, marea majoritate a problemelor apar la produse, la neetichetare produse care nu mai asigură trasabilitatea. În magazinele alimentare, mai puțin, pentru că produsele sunt etichetate, sunt preambalate. Mai sunt probleme pe la beach bar-uri, acolo unde există tendința de vânzare rapidă”.
Colaborați și cu reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții de inspecție și control?
„Deci, în cadrul Comandamentului am luat hotărârea…domnul director Nica, este astăzi la o discuție cu organele locale ale județului Constanța. Vrem să facem acțiuni comune, acțiuni împreună cu Direcția Sanitară Constanța, împreună cu Poliția, cu Jandarmeria. Vom face acțiuni în toată această perioadă pentru că, repet, dezideratul nostru este unul singur zero toxiinfecții alimentare”, a mai prcizat şeful ANSVSA.
Unde, și mai ales, cum vă pot găsi turiștii care au ceva de reclamat?
„Avem puse la dispoziție atât din cadrul Autorității Naționale, call center-ul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, care este 0800826787, precum și un număr pus la dispoziție de Direcția Sanitar-Veterinară Constanța, un număr pus la dispoziția Comandamentului Sezon Estival, care este 0786577007. La aceste numere de telefon se răspunde permanent, iar eu, imediat, preiau aceste call center-uri și cum se spune pe românește, dau alarma în zona respectivă. Colegii mei vor ajunge imediat la locul indicat”, a spus şeful ANSVSA, Sandu Tolea.
Interviu realizat de Gabriel Creţu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Ovidiu Oprea