25 iunie – Ziua internaţională a navigatorului
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 25 iunie 2023, 09:38
Ziua internaţională a navigatorului („Day of the Seafarer”) este marcată, în fiecare an, la 25 iunie, tema campaniei din 2023 fiind: „MARPOL la 50 de ani – Angajamentul nostru continuă” („MARPOL at 50 – Our commitment goes on”), potrivit site-ului Organizaţiei Maritime Internaţionale (OMI), www.imo.org.
Pentru acest an, campania face referire la contribuţia navigatorilor (marinarilor) la protejarea mediului marin, în conformitate cu tema maritimă mondială. Convenţia internaţională pentru prevenirea poluării de la nave (MARPOL) este principala convenţie internaţională care acoperă prevenirea poluării mediului marin de către nave din cauze operaţionale sau accidentale. Convenţia MARPOL a fost adoptată la 2 noiembrie 1973. Protocolul din 1978 a fost adoptat ca răspuns la o serie de accidente cu nave-cisternă în perioada 1976-1977. Deoarece Convenţia MARPOL din 1973 nu intrase încă în vigoare, Protocolul MARPOL din 1978 a absorbit convenţia-mamă.
Navigatorii petrec mult timp pe mare şi reprezintă o mare parte a soluţiei atunci când vine vorba de protejarea mediului marin. Ca parte a campaniei, OMI cere navigatorilor să transmită prin postarea pe reţelele sociale a unor fotografii a mediului marin din jurul lor în timp ce sunt pe mare, subliniind faptul că mediul marin merită protejat. Navigatorii văd mările în călătoriile lor, iar aceasta le oferă multe oportunităţi de a fotografia mediul marin. Navigatorii sunt rugaţi să transmită o imagine a mediului marin folosind hashtag-ul #OceansWorthProtecting, menţionează https://seafarersrights.org.
Secretarul general al IMO, Kitack Lim, a declarat, într-un mesaj de Ziua internaţională a navigatorului 2023, că „în fiecare zi, sute de mii de navigatori joacă un rol vital în comerţul global, prin transportul mărfurilor şi asigurarea că pasagerii ajung la destinaţii în siguranţă. (…) Navigatorii joacă un rol din ce în ce mai important în protejarea oceanului şi a planetei”. „Pe măsură ce industria navală îşi accelerează sprijinul pentru eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice prin trecerea către decarbonizare, vocile şi acţiunile navigatorilor sunt esenţiale asigurând o tranziţie justă către un viitor cu zero emisii de carbon. Toate acestea pentru a proteja oceanele noastre preţioase, care sunt sângele vital al planetei”, a conchis oficialul OMI.
Decizia de a institui Ziua internaţională a navigatorului (sau a marinarului) a fost luată la conferinţa Organizaţiei Maritime Internaţionale de la Manila (Filipine) din 2010, unde au fost adoptate revizuiri la Convenţia internaţională privind standardele de pregătire, certificare şi efectuare a serviciului de cart (Convenţia STCW) şi a Codului de asociat.
Site-ul www.imo.org menţionează că scopul sărbătoririi acestei zile este de a se recunoaşte contribuţia unică a marinarilor din întreaga lume la comerţul internaţional pe mare, la economia mondială şi la societatea civilă în ansamblu. Rezoluţia Organizaţiei Maritime Internaţionale „încurajează guvernele, organizaţiile de transport maritim, companiile, proprietarii de nave şi toate celelalte părţi interesate să promoveze în mod corespunzător Ziua navigatorului şi să ia măsuri pentru a-l celebra în mod semnificativ”.
Ziua internaţională a navigatorului este marcată, în fiecare an, şi în România.
Sindicatul Liber al Navigatorilor din Flota Maritimă Comercială (SLN) este organizaţia profesională reprezentativă la nivel naţional a navigatorilor maritimi din România şi a luat fiinţă la 26 decembrie 1989. SLN este membru fondator al Federaţiei Europene a Transportatorilor.
Din anul 2020, Sindicatul Liber al Navigatorilor a solicitat Guvernului desemnarea marinarilor ca „lucrători cheie”, conform Circularei OMI 4204 şi Ghidului Comisiei Europene pentru măsurile de gestionare a frontierelor statelor membre.
Sindicatul Liber al Navigatorilor are peste 6.000 membri înregistraţi din companiile de navigaţie româneşti şi cele mai mari companii de navigaţie din străinătate, menţionează www.sln.org.ro.
Redactor – Daniel Țăndăreanu