CONSTANŢA: Cum s-a desfăşurat prima probă din cadrul Evaluării Naţionale, cea la Limba și literatura română
Publicat de Doina Sirbu, 19 iunie 2023, 13:15
După cele trei săptămâni de grevă generală a profesorilor în care adolescenții s-au îngrijorat dacă vor da examenele la timp, iată ca ziua cea mare a sosit. Astăzi, peste 160.000 elevi din întreaga țară au susținut acest examen în cele peste 3500 de unități școlare.
În fața Școlii gimnaziale nr. 28 “Dan Barbilian” din Constanța, astăzi, la umbra teilor înfloriți, părinții și bunicii au numărat secundele până la terminarea primei probe scrise din cadrul Evaluării Naționale, cea la Limba și literatura română. Printre constănțenii care au așteptat cu înfrigurare desfășurarea acestei probe și ieșirea candidaților din clase a fost și bunica Maria Nicolae. Nepotul ei, Matei, un viitor cercetător, așa cum ne-a spus ea, a susținut astăzi, o probă importantă pentru care a învățat cu multă seriozitate.
“Mă rog să îi fie bine, să fie inspirat în momentul care trebuie și să-și găsească exact ceea ce trebuie pentru lucrarea de astăzi. Şi miercuri, la fel”, spune bunica lui Matei.
Rep.: S-a pregătit mult nepotul dumneavoastră?
“Da, este un copil silitor. Este un copil cuminte, ascultător, dar foarte emotiv”, a mai spus bunica.
Rep.: Pentru ce liceu va opta?
„Probabil “Ovidius””, a mai precizat bunica lui Matei.
Alți părinți în așteptare, aceleași emoții uriaşe.
Rep.: Pe cine aşteptaţi în această zi mare?
„O aştept pe fată”, a spus mama unei eleve.
Rep.: S-a pregătit mult?
„Suficient pentru ea. Aşa a zis. Acum, sper să fie ok”, a mai spus doamna.
Rep.: Cum resimţiţi dumneavoastră aceste evaluări?
“Mai rău decât ea. Eu am fost mult mai stresată decât ea. Eu aşa văd. Şi mai urmează matematica. Atunci sunt mult mai mari emoţii”, ne-a mai spus mama elevei.
Când ceasul a arătat ora 11 fix, elevii de clasa a VIII-a, candidați ai Examenului de Evaluare Națională au început să apară în fața școlii. Unii mai sfioși, alții încrezători, dar toți visând la rezultate bune care să le permită admiterea la un liceu de renume din Constanța.
Rep.: Cum te-ai descurcat?
“M-am descurcat. Am făcut tot. Nu prea a fost greu”, ne-a spus Cristian, unul dintre elevi.
Rep.: Ai avut emoţii?
“Puţin. A fost un pic mai greu la compunere. Ne-au dat să descriem un personaj, o fată pe care o chema Lia”, a mai spus Cristian.
“A fost destul de uşor. O mică caracterizare. Nu ne aşteptam. Credeam că o să pice liric. A fost, nu foarte greu, dar nici foarte uşor”, ne-a spus o elevă.
Rep.: Te gândeşti la o notă de pe acum?
“Cred că un 8,50 sper!”, a mai spus eleva.
“A fost chiar ok, cu toate că a picat caracterizarea, a fost uşor. Am acut ce trăsături să scoatem. A fost chiat ok. Nu am avut emoţii”, a spus o altă elevă.
“Mi s-a părut foarte bine, cel puţin partea de gramatică, mi s-a părut foarte uşoară. Chiar mi-a plăcut”, a mai spus o elevă.
Rep.: Te-ai pregătit mult pentru această zi?
“Da, de asta mi s-a părut şi uşor”, a mai spus eleva.
Rep.: Te-ai gândit către ce vrei să te îndrepţi după terminarea examenului?
“Da, vreau pe filologie, pe Engleză”, a mai precizat aceeaşi elevă.
Subiectele primite de elevi la proba scrisă de la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023 au avut două texte suport, primul din Ioan Slavici – „Limir-împărat” și al doilea din Octavian Paler – „Deșertul pentru totdeauna”. Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe. La subiectul al II-lea, elevii au avut o compunere, de 150 de cuvinte, în care să o caracterizeze pe Lia, personajul din textul lui Ioan Slavici. Varianta de subiecte extrasă a fost cea cu numărul 4. Următoarea probă va fi cea de Matematică şi se va desfăşura miercuri, 21 iunie.
Redactor: Silvia Pascale/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Silvia Pascale