Avocata Laura Diaconu, salvatoarea cămășilor populare românești – De multe ori am parcurs ore întregi prin toate cimitirele din localități din intenția de a identifica, undeva, într-o fotografie, pe o cruce, cămașa aceea care a ajuns la mine
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 16 iunie 2023, 10:33
Avocata Laura Diaconu, o dobrogeancă pasionată de arta tradițională, deține o colecție impresionantă și valoroasă formată din sute de piese autentice de port popular adunate din întreaga țară. A ținut să le prezinte publicului constănțean în cadrul expoziției Comoara de acasă, ce se va deschide astăzi, la Muzeul de Artă Populară, de la ora 17: 00.
Constănțenii și turiștii pot admira cele 27 de cămăși țesute cu dragoste, din colecția Laurei Diaconu până pe 30 iunie.
Pentru dobrogeanca Laura Diaconu colecționarea pieselor de port popular românesc nu este doar o pasiune, ci mai degrabă misiunea sa de suflet. Crede că prin fiecare cămașă pe care o vede și hotărăște să o cumpere, ca mai apoi să o recondiționează și să o expună publicului larg, salvează și amintirea persoanei care i-a făcut cu aleasă migală cusăturile, sau care a purtat-o cu drag în zile de sărbători, trăind astfel clipe de bucurie și de nădejde.
LAURA DIACONU: Într-un moment destul de complicat din viața mea eu am întâlnit aceste costume tradiționale și atunci mi-am dorit să adun cât mai multe obiecte. Dorința era raportată la faptul că eu simțeam cumva nevoia să le protejez, simțeam nevoia să le adun și acestea să nu dispară. Atunci am conștientizat faptul că satele sunt din ce în ce mai sărace, iar aceste obiecte care ne duceau pe noi în trecut dispăreau din varii motive. Fie că nu mai erau utilizate și în felul acesta nu mai erau prețuite și erau folosite drept cârpe de șters pe jos, fie pentru că erau foarte greu de păstrat, fie pentru că oamenii nu mai considerau oportun să le păstreze în condițiile în care nu le mai foloseau. Așa am început să cercetez istoria lor, să descopăr locurile din care vin, oamenii care le-au creat, femeile care le-au cusut.
În expoziția Comoara de acasă ce se deschide vineri, 16 iunie de la ora 17, la Muzeul de Artă Populară din Constanța, Laura Diaconu va expune 27 de cămăși de o simplitatea aleasă, așa cum este și cea a sufletului țăranului român.
LAURA DIACONU: Expozițiile nu sunt despre mine, expozițiile sunt despre aceste cămăși. Mergând să înțeleg de unde vin aceste cămăși am identificat locuri excepționale, oameni cu povești de viață fantastice și cred că altfel eu nu aș fi avut posibilitatea să descopăr toate lucrurile acestea. Dacă fac o achiziție directă ele vin cu foarte multe povești pentru că eu le iau personal și oamenii îmi povestesc despre ele. Îmi arată fotografii cu oamenii care le-au avut, văd maniera în care le-au purtat și de multe ori am parcurs ore întregi prin toate cimitirele din localități din intenția de a identifica, undeva, într-o fotografie, pe o cruce, cămașa aceea care a ajuns la mine, obiectul acela care a ajuns la mine. Și dacă fiecare pleacă de la expoziția mea cu dorința de a salva o cămașă sau de a căuta, undeva în trecutul lui o astfel de cămașă, și o aduc în actualitate eu mi-am atins scopul, căci despre asta vorbim de fapt.
Laura Diaconu consideră că o ie tradițională românească îți poate dărui un noian de sentimente, te poate ajuta să te regăsești într-o lume haotică și mult prea grăbită, te poate îmbia să te gândești la mângâierile bunicilor și să-ți cinstești amintirile așa cum nu ai mai făcut demult.
Redactor – Silvia Pascale / redactor online – Daniel Țăndăreanu / foto – Colectia de Arta Populara Laura Diaconu