Pâine de casă cu untură de măgar, sau „fleica secuiască”
Publicat de Bogdan Comșa, 21 februarie 2015, 21:01
Sute de turişti şi localnici au participat la Bálványos, judeţul Covasna, la un festival gastronomic, unde 17 echipe din România şi Ungaria s-au întrecut în prepararea reţetelor tradiţionale din carne de porc.
Mâncarea a fost stropită din plin cu vin şi pălincă, iar specialiştii au preparat şi reţete inedite, cum ar fi pâinea cu untură de măgar sau ciorba de creier.
„Este o fleică secuiască, este practic o pâine de casă cu untură de măgar. Este prima dată când mănânc în viaţa mea aşa ceva. Cei de la Vâlcele, din judeţul Covasna, au reuşit să facă o astfel de fleică şi, spre deosebire de pita cu unsoare, cum spunem noi în Ardeal, asta este mult mai bună” – a spus unul dintre participanţii la festival.
„Este creier cu ceapă. Cred că atât, nu ştiu, este foarte bun. Merită încercat. Am pregătit ceea ce este tradiţional zonei ardeleneşti. Este o ciorbă de creier cu zeamă de varză, o tochitură, cârnaţi ardeleneşti, caltaboş şi tobă” şi-au prezentat participanţii produsele gastronomice.
Festivalul de la Bálványos, ajuns la a zecea ediţie, se va încheia noaptea târziu, cu muzică de lăutari şi artificii