INTERVIU | Primarul municipiului Tulcea dezminte informațiile false privind parcările

Publicat de Adina Sîrbu, 11 iunie 2023, 11:58
Știri false au apărut, recent, în mediul online, despre parcările din Tulcea. Oamenii au primit mesaje despre noul regulament al parcărilor de la Tulcea, care ar aduce scumpiri și interdicții. Primarul Ştefan Ilie atrage atenţia cetățenilor că informațiile sunt false și că noul regulament creează condiții favorabile pentru posesorii de autovehicule. Detalii, în interviul realizat de Nicu Ispas.
Domnule primar, de unde au plecat aceste știri eronate despre parcările publice din Tulcea?
Ștefan Ilie:
În primul rând, parcările publice nu s-au plătit niciodată în municipiul Tulcea sau a fost o plată mai mult simbolică, adică existau niște parcometre în unele zone, dar care nu încasau aproape nimic. Practic, parcările publice nu au fost plătite. Nefiind plătite, întotdeauna ele erau ocupate. Fiind tot timpul ocupate, întotdeauna s-a creat presiunea că este nevoie de locuri de parcare. Bineînțeles că este nevoie de locuri de parcare și bineînțeles că nu putem face față cerințelor de noi locuri, în același timp cu numărul de mașini cumpărate. Orice administrație publică din lume, oricât s-ar strădui, n-ar putea să țină piept fluxului de mașini cumpărate și să creeze locuri de parcare. De aia, în foarte multe dintre localitățile din lumea asta, înainte de a cumpăra o mașină, trebuie să dovedești că ai un loc de parcare. Mai mult, se încearcă prin toate mijloacele să îți schimbi concepția de a merge și 10 metri cu mașina și de a folosi transportul în comun, bicicleta, mersul pe jos. Asta este una dintre explicații pentru că are circulă astfel de mesaje, pentru că nu au fost plătite niciodată. Însă o altă explicație este că noul regulament este folosit ca un mijloc de propagandă, pentru că se apropie alegerile. Și atunci cum lovești în autoritatea locală decât ”Da, uite, ne-a pus taxe, trebuie să plătim parcarea publică!”
Și totuși, cine a distribuit aceste mesaje false pe grupurile de comunicare online?
Ștefan Ilie:
O mare parte dintre aceste mesaje sunt derulate chiar de funcționarii de la diferite instituții publice, începând de la o instituție deconcentrată, până la primărie, ca să nu dau numele altor instituții, pentru că noi nu ne-am trezit nici acum că un funcționar public este în slujba cetățeanului și că, acolo unde lucrează el, trebuie să vină cetățeanul pentru a i se oferi drepturile de care acesta are nevoie, facilitățile pe care statul i le oferă, pentru că el plătește taxe și impozite. Iar parcările publice din fața acestor instituții nu sunt pentru noi – primar, funcționar, polițist, procuror, judecător – care venim la muncă, sunt pentru cetățenii care vin la noi să ne ceară informații, să ne ceară un cazier, să le schimbăm buletinul, să le oferim un act de stare civilă… Aici noi nu suntem în pas cu timpurile, pentru că ne-am obișnuit să credem că cetățenii sunt cei care trebuie să se aplece la acel ghișeu micuț și să o roage pe doamna sau pe domnul, dar în așa fel încât să nu-i supere. Ori ăsta este un alt mijloc de manipulare – transmiterea acestor mesaje – venite chiar din partea funcționarilor, pentru că acum ei trebuie să aleagă ori să se ducă într-o parcare rezidențială, unde între 8,00 și 16,30 este gratis, ori să vină cu autobuzul sau să vină pe jos la muncă.
În aceste mesaje false se invocă și prețul mărit al abonamentului pentru parcare.
Ștefan Ilie:
Există localități în care nici nu se fac abonamente la parcarea publică, tocmai pentru a nu încuraja utilizarea excesivă a parcărilor publice, care, repet, trebuie să fie pentru cel care vine la piață pentru a cumpăra un produs, că de-aia toate market-urile au făcut parcările în fața magazinelor, nu pentru angajați, ci pentru clienți. Cam așa suntem și noi la Tulcea. Însă, indiferent de aceste mesaje manipulatoare, marea majoritate a cetățenilor știu că, de 3 săptămâni, de când a intrat în vigoare regulamentul, utilizează locuri de parcare unde niciodată nu le puteau folosi, unde luau amendă când opreau să tragă la xerox ceva, pentru că parcau neregulamentar, pentru că toate mașinile de acolo erau ale altora, nu ale celor care aveau nevoie să ajungă la instituția respectivă. Și ei văd acum că sunt libere. Iar prețul, pentru o parcare rezidențială abonamentul este 150 lei pe an. Acolo unde au licitat pe un loc mai multe persoane, prețul a fost și mai mare de 150 lei – 250, 300, 1.000 de lei.
Noi oferim un abonament pentru intervalul 16,30 și 8,00, de 250 de lei pe an, la parcările publice. Un cetățean care are parcare rezidențială concesionată doar între orele 16:30 și 8:00 este într-o situație similară, numai că nu ne-am obișnuit să plătim. Știu că această măsură pe care eu mi-am asumat-o nu este una populară, nu este o măsură pe care să o fac un primar în preajma alegerilor, dar eu știu că este o măsură corectă și vreau ca, atunci când nu mai sunt primar, să pot beneficia de un loc de parcare când mă duc la piață, la primărie, la poliție, la orice altă instituție unde sunt parcări publice.
Interviu realizat de Nicu Ispas/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Primăria Tulcea