STUDIU : La ce poftesc românii
Publicat de magda.chirana, 21 februarie 2015, 09:37
Românii mănâncă tot mai sănătos, dar nu renunţă la dulciuri. Pentru 63% dintre ei, dulciurile ocupă primul loc în topul alimentelor la care poftesc. Carbohidraţii şi mâncarea de tip fast food reprezintă o prioritate pe lista poftelor alimentare pentru 3 din 10 români, relevă un sondaj realizat recent pe tema preferinţelor alimentare.
Când vine vorba de frecvenţa cu care apar poftele alimentare, mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu au declarat că li se întâmplă des şi foarte des să li se facă poftă de un anumit aliment.
După-amiaza şi seara sunt momentele zilei în care poftele alimentare se intensifică.
Prăjiturile, cafeaua şi pizza – alimentele la care românii poftesc cel mai des Cei mai mulţi români, 75,77%, simt presiunea unei pofte alimentare cu preponderenţă pe timpul după-amiezei şi al serii, în timp ce doar 2 din 10 români au remarcat instalarea unor pofte culinare în preajma prânzului.
Printre cele mai râvnite alimente şi băuturi la care românii poftesc cel mai des, se numără fructele, în proporţie de 68,53%, urmate îndeaproape de ciocolată – 65,11%, prăjituri – 57,21%, cafea – 54.63% şi pizza – 51,43%.
În ceea ce priveşte cauza poftelor alimentare, 4 din 10 respondenţi nu au putut identifica un motiv concret. În schimb, 18,85% dintre români asociază poftele cu plictiseala, 17,06% cu stresul, iar pentru 13,24% pofta alimentară apare atunci când altcineva consumă acel aliment sau băutură.