Mierea contrafăcută, o problemă pentru apicultori
Publicat de Doina Sirbu, 23 mai 2023, 14:45 / actualizat: 23 mai 2023, 16:28
Prima recoltă de miere din acest an vine cu problema comercializării acestui produs, deoarece în supermarketuri sunt stocuri suficiente din import, iar unii apicultori, care realizează producții medii și mici nu își pot vinde marfa decât pe plan local, sau pe rețelele de socializare. Care este situația vânzărilor de produse apicole românești, a aflat Nicu Ispas, din discuția cu președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.
Prezența mierii contrafăcute pe piață, rămâne o problemă de actualitate, iar apicultorii se mai confruntă și cu scăderea numărului de familii de albine, fenomen care apare din cauza utilizării de insecticide la diferitele culturi agricole din această perioadă.
Domnule președinte, Fetea, cum valorifică apicultorii români producția de miere, având în vedere că pe piață se găsesc și produse articole care provin din țări din afara Uniunii Europene, care vin la preț de dumping și care nu respectă standardele minime de calitate?
“Da, bună întrebarea! Nu valorifică. Aici este marea enigmă. Anul trecut a căzut și exportul, consumul intern s-a redus și, așa cum spuneați și dvs., importurile de miere, pentru că e vorba de importuri, că vin din spațiul extracomunitar, fie că e vorba de Ucraina, China sau din alte zone geografice, sigur că ne afectează foarte mult. Apicultorii, anul trecut, au avut producții modeste, dar nici aceste producții nu au putut fi valorificate, tocmai datorită acestor prețuri de dumping, care sigur se justifică prin faptul că mierea nu este conformă, conform regulamentului Uniunii Europene și a raportului Comisiei”, spune Ioan Fetea.
Ce cantități de miere neconformă au intrat pe piață anul trecut?
“Aproape jumătate din cât se importă în Europa, a fost miere falsă, miere cu probleme și sigur că această miere intră la niște prețuri foarte mici și creează o presiune deosebit de mare asupra producției autohtone”, a mai spus Ioan Fetea.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informează potențialii beneficiari din sectorul apicol că pot depune cererile de plată și documentele doveditoare până la data de 4 august 2023, la centrele județene APIA sau la centrul județean cel mai apropiat de sediul social, de vatra stupinei sau de locul de deplasare în pastoral al stupinei.
Redactor: Nicu Ispas/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: unsplash.com