Încheierea situației școlare și participarea elevilor la examenele naționale – incerte, în contextul grevei generale din învățământ
Publicat de Adina Sîrbu, 22 mai 2023, 09:16
Pentru prima dată în ultimii 18 ani, este grevă generală în învăţământul preuniversitar, la care participă peste 150.000 de profesori şi 70.000 de angajaţi din sistem, potrivit declaraţilor liderilor sindicali, după negocierile eşuate de la Guvern. Sindicaliștii au respins oferta acestuia de bonusuri pentru debutanţi, stimulente financiare pentru profesorii din zonele defavorizate și promisiunea unei creșteri generale a veniturilor odată cu adoptarea noii legi a salarizării personalului bugetar. Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis sindicaliştilor că este cel mai nepotrivit moment pentru declanşarea grevei generale, în prag de final de an școlar și de examene naționale pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a.
În unitățile de învățământ situația este diferită, de la caz la caz: sindicaliștii au transmis că părinţii ar trebui să-şi ţină copiii acasă, în cazul unităţilor unde majoritatea cadrelor didactice participă la grevă, în altele se fac parţial ore, dar sunt şi şcoli unde copiii au fost anunţaţi încă de vineri că pot să vină la cursuri.
Despre situația din județele Constanța și Tulcea au dialogat, în această dimineață, la Radio Constanța, Liliana Fustanele și Silvia Pascale:
Silvia Pascale: Este o situație tensionată, astăzi, cum nu a mai fost de la greva din 2005 a profesorilor. Cadrele didactice greviste au obligația să se prezinte la școală, dar nu vor intra în sălile de curs. De supravegherea copiilor și adolescenților care au ajuns deja în școli și licee vor avea grijă profesorii care nu au aderat la greva generală. Liderii sindicali au anunțat că pe toată perioada acestei greve se suspendă contractul individual de muncă. Mai precis, dascălii care protestează nu vor fi plătiți, însă și-au asumat acest lucru. În județul Constanța situația nu este deloc una clară. Vinerea trecută, șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, spunea că nu are o statistică exactă a numărului de profesori care au intrat în grevă și că situația diferă de la o unitate de învățământ la alta. Dar tot inspectorul general Sorin Mihai a anunțat că școlile NU vor fi închise, pentru că dreptul elevilor la educație nu poate fi îngrădit nici măcar de aceste proteste.
Liliana Fustanela: Sunt școli, precum Școala Gimnazială ”Grigore Moisil” din Năvodari, care au postat pe pagina lor de facebook anunțuri despre cum se va desfășura activitatea începând de astăzi. De pildă, la școala amintită din Năvodari, unde peste 85% dintre cadrele didactice sunt în grevă, în această săptămână elevii au program scurt (clasele primare între 8,00 și 10,30, clasele de gimnaziu, de la 12,30 la 18,20), dar în aceste intervale orare se va asigura NUMAI supravegherea elevilor. Mai am semnale că profesorii sunt în grevă la Cumpăna, Hârșova sau Școala nr. 8 din Constanța, iar la Școala nr.40 din municipiu sau la Colegiul ”Mircea cel Bătrân”, elevii merg la orele ținute de profesorii negreviști.
Silvia Pascale: În județul Tulcea, inspectorul general Viorica Pavel a anunțat că peste 46% dintre dascăli participă la grevă. Datele raportate vineri arătau că, din cele peste 3.000 de cadre didactice și personal auxiliar din județul Tulcea, mai bine de 1.200 sunt în grevă generală. Și aici situația diferă de la o școală la alta. În orice caz, totul este în dinamică și spun asta pentru că și profesorii care nu sunt membri de sindicat pot să se alăture grevei generale. Acum, totul rămâne la alegerea părinților dacă vor să își trimită copiii la școală sau dacă preferă să-i țină acasă, în aceste zile, când situația este incertă.
Să le reamintim ascultătorilor că nemulțumirile dascălilor sunt legate în principal de salariile mici. La greva de avertisment de săptămâna trecută, am stat de vorbă cu profesori de la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” din Constanța. Aceștia mi-au mărturisit că, după zeci de ani de muncă, în sufletul lor se duce practic o luptă. Pe de o parte sunt mândri că atâtea generații de elevi care au trecut prin mâinile lor sunt astăzi oameni împliniți în toate domeniile de activitate pe care și le-au ales, dar pe de altă parte, se simt umiliți cu banii pe care îi câștigă. Ei speră ca prin această grevă să își recâștige demnitatea, iar acest protest, din punctul lor de vedere, ar trebui să se termine cât mai repede, astfel încât să nu afecteze încheierea anului școlar sau participarea elevilor la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, dar asta depinde doar de deciziile pe care le vor lua guvernanții.
Revenim cu informații privind evoluția greva generală din educație la ora 11,20.