Sub 10% dintre firme apelează la medierea litigiilor comerciale
Publicat de dana.sterghiuli, 20 februarie 2015, 15:57
Unul din 4 romani se află sau a fost la un moment dat în sălile de judecată. Ştim că procesele durează foarte mult şi că au costurile lor, de aceea ne uităm cu optimism la orice altă variantă există pentru rezolvarea conflictelor care pot apărea între două sau mai multe părţi. Una dintre solutii este medierea în instanţă.
Recunoscută ca “justiţia blândă”, medierea este accesibilă pentru conflictele şi litigiile care se pot încheia rapid şi cu bani puţini, pentru că nu se mai plătesc taxe de timbru, onorariul avocaţilor sau experţilor. În general, avantajele medierii sunt legate de simplitatea procesului, soluţiile rapide şi costurile mici.
Printr-o decizie din 2014 a Curtii Constituţionale a României, judecătorii nu mai sunt obligaţi să recomande medierea, însă aceasta poate fi invocată de una din părţi pentru a ajunge la un acord.
În ceea ce priveşte litigiile comerciale, mai putin de 7% din firmele româneşti folosesc medierea pentru găsi o soluţie la situaţia în care se află. În SUA, aproape 80% din totalul firmelor ocolesc instanţele şi preferă să rezolve conflictele cu ajutorul mediatorilor şi astfel să-şi consolideze în continuare relaţiile de afaceri şi imaginea de bun partener.
danasterghiuli@radioconstanta.ro