Ascultă Radio România Constanța Live

De ce se scumpesc cartofii? Sunt tot mai puţin cultivaţi în România, iar de la poarta fermei până la raft, preţul se triplează! Interviu cu vicepreședintele Federației Cartoful, Romulus Oprea

De ce se scumpesc cartofii? Sunt tot mai puţin cultivaţi în România, iar de la poarta fermei până la raft, preţul se triplează! Interviu cu vicepreședintele Federației Cartoful, Romulus Oprea

Publicat de , 18 mai 2023, 10:56

Dacă cireșele conduc în fiecare primăvară topul scumpirilor la fructe și legume, nici cartofii nu se lasă mai prejos. Considerat un aliment de bază în alimentația românilor, cartoful este tot mai puțin cultivat în România, iar în aceste condiții ofensiva produselor de import a invadat piața hipermarketurilor. Așa se face că astăzi, spre exemplu, avem cartofi „noi” din Egipt și, în lipsa unei producții autohtone, care să satisfacă cererea consumatorilor, am ajuns să facem din cartof un produs …greu la portofel. Laurențiu DESPINA a dialogat despre cartofi și producția internă cu vicepreședintele Federației Cartoful, Romulus Oprea. 
Domnule Oprea, au fost ani în care cartoful era mâncarea de bază a celor cu venituri mai mici, dar, în ultimii ani, din pricina scumpirilor, cartoful tinde devină un lux…
Da, sigur, cartoful a fost considerat un aliment de bază. Este un aliment de bază! În ultimii 50 de ani, s-a făcut chiar protecție socială cu acest aliment. Din păcate, după Revoluție, l-am lăsat în plata Domnului, cum se spune, și nu ne-a mai interesat de el, gândindu-ne va merge totul de la sine. E adevărat că, înainte de ‘90, era o cultură extensivă, cu alte cuvinte se cultiva și în zonele mai puțin favorabile acestei culturi. Ştim că e o plantă care preferă zonele cu climat răcoros și umed. În curând nu prea mai avem condițiile acestea, nici măcar în zona tradițională – Brașov, Covasna, Harghita, Suceava ș.a.m.d. Dar, repet, a fost lăsat la voia întâmplării.
Nu s-a făcut o politică coerentă de susținere a acestei culturi, care a devenit foarte riscantă și, ca și cum n-ar fi fost suficient, am intrat în competiție directă cu marii producători din Vest. Este o cultură specială, cu inputuri foarte mari. dau un exemplu – înființezi un hectar de consum te costă vreo 35.000 lei, un hectar de cartof pentru sămânță te costă 55-60.000 lei, în funcție de categoria biologică. Este ca și cum ai înființa o cultură de viță de vie, dar vorbim de o plantă anuală… Şi atunci a apărut această selecție negativă, din păcate. În momentul când România a devenit membru al Uniunii Europene a apărut, bineînțeles, dominația asta aproape categorică în comerț, cu supermarket-urile care nu sunt române și care n-au niciun interes vândă marfă românească, drept urmare, românaşii noștri sunt ținuți un pic pe lângă. Sunt, ca zic așa, acceptați, nu prea au acces. La calitate egală, nu vor primi niciodată preț egal.
Apropo de prețuri, au ajuns cartofii coste cât bananele, e normal acest trend? Trecem la ceafă de porc și mici cu piure de banane?
Absolut nu, absolut nu! Este anormal! Dar, în construcția prețului, apare rețeaua de intermediari. Dacă fermierul român vinde cartoful de la poarta fermei, anul ăsta, în jur de 1,20 lei, 1,30 lei, 1,40 lei, dar colegii noștri din zona de producere a cartofului timpuriu au vândut chiar și cu 35, 40, 50 de bani, adică sub prețul de cost cu mult, dar dumneavoastră, consumatorii, ați cumpărat acest cartofi tot la 3 lei sau 4 lei pe kilogram. Aici este, de fapt, problema. Dacă de la poarta fermei se pleacă cu un preț, dumneavoastră aveți acces la acel cartof la un preț triplu, chiar cvadruplu, de multe ori.
Dacă vorbim de specialități, nici nu mai pomenesc, adică ambalaje mici ș.a.m.d, acolo sunt prețuri chiar la nivelul bananelor.
Spuneam că, pentru români, cartoful era un aliment de bază. Dar dacă avem de-a face cu scumpiri de la an la an și, în același timp, și cu scăderea suprafețelor cultivate, așa cum spuneați și dumneavoastră, de ce credeți statul nu face nimic pentru a proteja sau a încuraja cultura cartofului?
dau două cifre – dacă înainte de ‘90 se vorbea de 275-300.000 de hectare, astăzi sunt înregistrate la APIA 30-35.000 de hectare pe an, adică de 10 ori mai puțin. Și, dacă avem o producție medie, situată, conform statisticilor, la un nivel, zicem, foarte scăzut, comparativ cu Europa, 12 – 14 tone pe hectar, este clar noi nu mai putem asigurăm consumul intern din ceea ce producem și atunci se apelează la importuri. Teoretic, aceste importuri ar trebui fie doar de completare. Din păcate, noi, cu producția internă, suntem cei care completăm necesarul. De politici ce spun? Ministerul Agriculturii a încercat redreseze, cumva, această cultură sau măcar să o oprească din declin, pentru este într-un declin accentuat. Gândiți-vă că, în România, se produc 500-600 de hectare de cartof pentru sămânță, este o cifră ridicolă! Şi se mai cultivă 4.000 de hectare de cartof pentru industrializare și încă cele 25-26.000 de hectare rămase pentru consum. Din 2015 s-a hotărât ca această cultură beneficieze de un sprijin cuplat, dar vorbim strict de cartoful pentru sămânță și cartoful pentru industrializare. A reușit acest sprijin oprească declinul, l-a oprit la un anumit nivel, nivel la care suntem și astăzi. Nu își cresc fermierii suprafețele, pentru este mult prea riscant. De exemplu, în cazul cartofului pentru sămânță, nu riscă nimeni pună 60.000 lei în pământ și, după aceea, în momentul când apare o boală de carantină sau în dăunător de carantină, să i distrugă marfa fără absolut nicio despăgubire. Deci toată lumea plantează, cultivă la suprafața minimă posibilă. Cartoful pentru consum n-a fost susținut niciodată, cu excepția anului trecut, în care s-au acordat 200 euro pe hectar și se vorbește și în acest an de aceeași sumă. 200 euro înseamnă sub 3% din cheltuielile cu un hectar de cartof. Adică e o picătură într-un ocean.
Mai este cultura cartofului o afacere profitabilă pentru fermieri și la ce ne așteptăm în perioada următoare, mai precis în acest an?
Da, foarte greu de spus, dar acel trend de descreștere continuă, de la an la an, fermierii care au reușit se capitalizeze și care au accesat proiecte europene au reușit atingă niște producții care le permită profitabilitatea culturii. Din păcate, cam în 2 ani din 5 se iese în pierdere și ne lovim acum și noi, producătorii de cartofi, de un factor limitativ foarte important și anume lipsa apei. Știți foarte bine toate sistemele de irigații au fost făcute în sud, în vest, în zonele mari agricole. Ce ne așteptăm pe viitor? Competiție dură și scapă cine poate! Eu, totuși, sunt surprins de preferințele consumatorului român, care la ora asta cumpără cartofi din Egipt. Considerăm este cartof nou. Nu este cartof nou, este cartof produs pe alte coordonate geografice! Cartoful nou este ceea ce se face la noi în zona de sud – Constanța, Brăila, Galați, în mai-iunie, la sfârșitul lui iunie, probabil. Deci ăla este cartof nou, nu cartoful importat din Egipt, cartof care din punct de vedere al calităților culinare, zic eu, lasă de dorit.
Și, totuși, românii cumpără acest produs de import…
Cumpără, pentru nu au alte opțiuni și, în momentul în care apare cartoful nou românesc, făcut cu eforturi foarte mari, ies la un preț foarte mare, producțiile fiind mici și sunt prețurile mai mari decât ceea ce se aduce din import, e simplu! Totuși, din punct de vedere culinar și din punct de vedere al conținutului de diverse substanțe dăunătoare, știți produsul românesc este net mai bun decât ceea ce se importă, pentru noi consumăm un sfert din fertilizanții și din produsele de protecție a plantelor care se consumă în Europa de Vest. Cu asta cred am spus tot!
Interviu realizat de Laurenţiu Despina / Editor online: Alina Enache / Foto: Arhivă
TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:39

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători

Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit...

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:12

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării

Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare...

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării
CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:32

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța și-a prelungit programul de lucru cu publicul, sâmbătă și duminică, în vederea...

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:18

TULCEA: Bărbat reținut pentru omor și tâlhărie calificate, în cazul femeii decedate într-un bloc din municipiu

La data de 22 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au fost sesizați cu privire la faptul că,...

TULCEA: Bărbat reținut pentru omor și tâlhărie calificate, în cazul femeii decedate într-un bloc din municipiu
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 13:39

CONSTANȚA: La BEJ vor fi cinci stații de preluare a buletinelor de vot

La sediul Biroului Electoral Județean Constanța vor fi  cinci stații de preluare a buletinelor de vot. Potrivit prefectului județului...

CONSTANȚA: La BEJ vor fi cinci stații de preluare a buletinelor de vot
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 13:24

Prezidențiale 2024 | AEP: Până la ora 13.00 au votat aproape 22% dintre alegători

Până la ora 13.00, au votat duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 3.960.071 de alegători, reprezentând 21,99% din numărul celor...

Prezidențiale 2024 | AEP: Până la ora 13.00 au votat aproape 22% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 13:08

TULCEA: Au fost sesizate 5 incidente electorale, toate fiind confirmate

Conform datelor centralizate la nivelul Comandamentului Operațional din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, până la această oră...

TULCEA: Au fost sesizate 5 incidente electorale, toate fiind confirmate