E posibil ca “Batogul deltaic din sturion” să fie recunoscut la nivel european, ca produs cu indicaţie geografică protejată
Publicat de Doina Sirbu, 17 mai 2023, 11:02
Pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost publicată, săptămâna trecută, solicitarea unei societăți private din domeniul pescuitului marin, pentru ca “Batogul deltaic din sturion” să fie recunoscut la nivel european, ca produs cu indicaţie geografică protejată.
Nicu Ispas a discutat subiectul, cu specialistul în scheme de calitate al asociației Ro-Pescador, Tiberiu Cazacioc.
În ultima perioadă s-au înființat în România zeci de ferme piscicole de creștere a sturionilor, un lucru benefic așadar pentru salvarea sturionilor sălbatici, dar și pentru producția de specialități din sturion, care sunt foarte solicitate pe piața internă cât și pe cea externă. Domnule Cazacioc, ce înseamnă obținerea protecției pentru batogul deltaic din sturion?
Tiberiu Cazacioc: Este o etapă din aplicarea regulamentului european privind produsele agroalimentare ca indicații geografice, pentru că practic, după ce este obținută această protecție, grupul aplicant care e format dintr-un număr de operatori din aria geografică, obține dreptul de a produce acel produs cu acea denumire. Cu alte cuvinte, nimeni altcineva nu va mai avea dreptul să producă acel produs în aria geografică cu acea denumire. Asta înseamnă protecția.
Batogul deltaic din sturion se produce de multă vreme la Tulcea.
Tiberiu Cazacioc: Studionul, sigur, este o specie care a fost subiect de economie locală, artizanală încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, Chilia era un centru economic foarte important în secolele XV-XVI, morunul, în special din această clasă, ajungea foarte departe în Transilvania, în Polonia. În prezent, sturionii sunt subiectul unei interdicții absolute în ce privește pescuirea. Și atunci, pentru a păstra patrimoniul culinar, pentru a păstra acest produs care este ca un fel de simbol al ariei geografice, materia primă va fi exclusiv din acvacultură.
Ce are specific acest produs?
Tiberiu Cazacioc: Este vorba de afumare, este vorba de carnea peștelui, temperatura la care se afumă. Sunt câteva etape specifice. Ele sunt prevăzute și descrise în caietul de sarcini.
Cât durează procesul de obținere a protecției la nivel european?
Prima etapă, sigur, este cea în care grupul apricant, grupul de operatori economici se hotărește să depună pentru că consideră că produsul are șanse. După aceea urmează caietul de sarcini cu partea de tehnologie și partea de documentare. Urmează o etapă de la Ministerul Agriculturii în care a analizat caietul și se fac ajustări. Dacă explicațiile nu sunt bine puse pe hârtie, urmează etapa de opoziție națională, adică sunt 60 de zile, Ministerul Agriculturii a publicat în 12 mai cererea de protecție a grupului aplicant – Asociația Ro-Pescador de 60 de zile, în care se așteaptă la nivel național dacă există un alt producător sau dintr-un alt grup care spun și noi facem în aria geografică în județul Tulcea batogul deltaic de sturion, după care se merge la Comisie. În total, poate să dureze, dacă mai e nevoie de clarificări la nivelul Comisiei Europene, la Direcția Generală de Agricultură, poate să fie pe 2 ani, maxim 3 ani.
Batogul deltaic din sturion, încă un deliciu culinar autentic dobrogean, care sperăm să primească în curând recunoaștere europeană.
Redactor: Nicu Ispas/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: pixabay.com