Aproape 1.000 de candidați înscriși la sesiunea extraordinară a concursului de rezidențiat
Publicat de Adina Sîrbu, 14 mai 2023, 12:37
Peste 960 de candidaţi s-au înscris la sesiunea extraordinară a concursului de intrare în rezidenţiat în domeniul medicină, care s-a desfășurat duminică în Capitală.
Ei concurează pe 628 de locuri şi posturi din cadrul unităţilor sanitare publice, rămase neocupate în sesiunea din toamna lui 2022 a concursului de rezidenţiat, multe fiind în specialităţi deficitare, precum chirurgia generală, medicina de urgenţă, medicina de familie sau neonatologie.
Candidaţii au avut la dispoziţie patru ore pentru a rezolva 200 de întrebări de tip grilă și vor fi declaraţi promovaţi cei care obţin un punctaj de minimum 60% din cel mai mare punctaj obţinut la acest concurs.
În toamna anului trecut au fost scoase la concurs 4.734 de locuri, iar majoritatea posturilor rămase neocupate sunt în specialităţile chirurgicale şi medicina de urgenţă, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
‘Avem circa 1,5 candidaţi pentru fiecare dintre aceste posturi şi sunt specialităţi care au posturi mai numeroase neocupate, locuri şi posturi ca să fim corecţi, adică există şi două situaţii în care sunt două spitale care au posturile deja anunţate ca şi loc de muncă. Majoritatea celor rămase neocupate sunt în specialităţile chirurgicale: 99 la domeniul chirurgie, peste 40 la ortopedie. Un lucru care ne preocupă şi sperăm să schimbăm această situaţie este legat de medicina de urgenţă. Nu mai puţin de 95 de posturi la medicină de urgenţă nu au fost ocupate. E clar că este ceva legat de atractivitatea acestei specialităţi şi de dificultate, pentru că este o specialitate dificilă. Ne propunem ca, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Educaţiei, universităţile să-şi câştige locul bine meritat în pregătirea acestor medici de medicină de urgenţă şi medicina de urgenţă să se desfăşoare la fel ca toate celelalte specialităţi medicale în cadrul universităţilor şi, respectiv, Facultăţilor de Medicină şi de Farmacie‘, a afirmat Rafila, într-o declaraţie făcută la UMF ‘Carol Davila’ din Bucureşti.
El a precizat că la medicina de familie sunt puţin peste 40 de posturi rămase libere, menţionând că, prin noul contract-cadru care se va lansa în curând, se vor îmbunătăţi veniturile şi atractivitatea profesională pentru această specialitate.
‘Medicina de familie nu e doar poarta de intrare în sistem, trebuie să fie specialitatea care rezolvă majoritatea problemelor de sănătate ale oamenilor din această ţară‘, a evidenţiat Alexandru Rafila.
Agerpres/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: unsplash.com