Ascultă Radio România Constanța Live

TULCEA: A început procesul de obţinere a recunoaşterii europene pentru Batogul deltaic din sturion

TULCEA: A început procesul de obţinere a recunoaşterii europene pentru Batogul deltaic din sturion

Publicat de Adina Sîrbu, 13 mai 2023, 08:05

Ministerul Agriculturii a publicat, vineri, pe site-ul propriu, anunţul privind solicitarea unei societăţi private din judeţul Tulcea pentru ca Batogul deltaic din sturion să fie unul din produsele cu indicaţie geografică protejată din România.

Specialistul în scheme de calitate din partea asociaţiei Ro-Pescador, Tiberiu Cazacioc, a declarat, pentru AGERPRES, că anunţul face parte din etapa de opoziţie naţională, timp de 60 de zile orice agent economic putând contesta demersul privat dacă dovedeşte, argumentat, conform regulamentelor europene, că realizează de cinci ani un produs similar în Tulcea.

Cererea de dobândire a protecţiei şi apoi obţinerea protecţiei va însemna un beneficiu în ce priveşte reputaţia judeţului Tulcea, apoi va fi un beneficiu pentru consumatori, care vor avea acces la un produs culinar de calitate, de patrimoniu. Pentru procesatorii membri ai asociaţiei Ro-Pescador, un avantaj economic, pentru că, după obţinerea protecţiei, doar cei care operează în aria geografică şi respectă Caietul de sarcini vor avea dreptul să producă Batog deltaic de sturion‘, a precizat Tiberiu Cazacioc.

El a mai spus că procesul de obţinere a protecţiei la nivel european poate dura până la trei ani, etapa de opoziţie naţională fiind urmată de analiza documentaţiei la Comisia Europeană.

Produsul Batog deltaic de sturion şi metoda de producţie au făcut parte inevitabil din economia judeţului Tulcea în deceniile VI-VIII ale secolului al XX-lea, în prezent fiind parte din portofoliul unor procesatori din aria geografică judeţul Tulcea. Sturionii au ocupat un loc central în alimentaţia populaţiei în aria geografică delimitată, judeţul Tulcea. (…) Călători străini care au investigat aria geografică şi mai ales Delta Dunării au menţionat în scrierile lor comerţul cu moruni la Chilia, încă din secolul al XV-lea, sturionii ocupând un loc important în viaţa comunităţii de la Sfântu Gheorghe. Grigore Antipa, reputatul savant care a oferit o viziune de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, a scris despre batogul de sturion‘, a amintit specialistul în scheme de calitate, Tiberiu Cazacioc.

Potrivit acestuia, batogul de sturion de bună calitate trebuie să aibă aspectul curat, culoarea aurie, gustul puţin sărat şi mirosul plăcut, să fie pătruns în secţiune, copt până la mijloc, fraged dar nu prea uscat, transparent şi unsuros.

Batogul deltaic de sturion este un produs alimentar din peşte care se obţine din file de sturion conservat prin afumare prin fum de esenţă tare. Pentru obţinerea produsului, se folosesc file de sturion, materie primă provenită exclusiv din acvacultură, sare şi zahăr. E un produs natural, nu conţine conservanţi şi aditivi‘, a precizat directorul de calitate al societăţii care produce batogul din sturion, Lidia Carp.

Societatea care a iniţiat demersul de protejare a batogului de sturion, Deltaica Seafood, produce şi comercializează circa 20 de produse din peşte, toate fiind recunoscute ca produse tradiţionale în România, iar unele dintre ele având deja recunoaştere europeană.

Astfel, scrumbia de Dunăre afumată şi salata de icre de ştiucă de Tulcea sunt produse IGP, iar salata cu icre de crap este atestată pe schema de calitate europeană Specialitate Tradiţională Garantată.

În prezent, la Comisia Europeană, se află în analiză produsul Sardeluţă marinată pentru obţinerea protecţiei europene de STG.

România are în momentul de faţă 11 produse atestate IGP.

Ultimul produs românesc cu recunoaştere europeană, Plăcinta dobrogeană, a fost atestat de Asocierea Plăcintă dobrogeană din judeţul Tulcea.

***

Capturarea speciilor de sturioni în apele naturale româneşti a fost interzisă în anul 2006, pe fondul declinului la nivel mondial al populaţiilor, a poluării şi a supraexploatării şi a construirii barajelor de pe Dunăre care au oprit migraţia acestor specii.

În Dunărea Inferioară trăiesc ultimele populaţii sălbatice de sturion din Uniunea Europeană, care se reproduc pe cale naturală, morunul, păstruga, nisetrul şi cega fiind considerate specii indicatoare ale calităţii mediului, datorită multitudinii de habitate pe care le folosesc de-a lungul vieţii.

În Dunăre, au mai existat două specii de sturion, şip şi viză, însă prima a dispărut în anii 1950-1960, iar în cazul vizei au mai existat unele raportări neoficiale în anii 2010-2015.

În baza finanţărilor europene, în ultimii ani, zeci de societăţi din România au dezvoltat ferme de acvacultură de sturion și au avut loc mai multe acțiuni de repopulare cu puiet.

De asemenea, ARBDD și INCDDD Tulcea derulează proiectul „Dezvoltarea Statiei de monitorizare a pestilor migratori: sturioni si scrumbie – Isaccea”. În cadrul acestuia, recent,  5 exemplare de nisetru au fost marcate cu mărci acustice cu o durata de funcționare de 8 ani. Acestea, alături de exemplarele de păstrugă marcate anterior, vor fi urmărite pentru identificarea rutelor de migrație preferate pe brațele Dunării către Marea Neagră.

 

AGERPRES/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă

medic spital pixa
Actualitate joi, 17 aprilie 2025, 15:02

Județul CONSTANȚA: Programul unităților sanitare, în perioada 18 – 21 aprilie

Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța face cunoscut programul unităților sanitare publice din județul Constanța care vor...

Județul CONSTANȚA: Programul unităților sanitare, în perioada 18 – 21 aprilie
apa, robinet, avarie RAJA - foto - pexels
Actualitate joi, 17 aprilie 2025, 14:55

Locuitorii din Hârșova și Ciobanu rămân fără apă

În vederea executării lucrărilor de înlocuire a unui tronson pe conducta de aducțiune care asigură alimentarea cu apă a localităților...

Locuitorii din Hârșova și Ciobanu rămân fără apă
delta dunarii 2 foto ovidiu oprea
Actualitate joi, 17 aprilie 2025, 14:52

AUDIO | În Delta Dunării, cu ocazia sărbătorilor pascale, gradul de cazare este de 75 la sută

Cei care aleg să petreacă sărbătorile pascale în Delta Dunării se pot bucura de vremea frumoasă, dar și de surprizele naturii. Unitățile de...

AUDIO | În Delta Dunării, cu ocazia sărbătorilor pascale, gradul de cazare este de 75 la sută
panettone, cozonac unsplash
Actualitate joi, 17 aprilie 2025, 14:17

ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională

Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția...

ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională
Actualitate joi, 17 aprilie 2025, 14:13

AUDIO | Ce vinuri sunt recomandate pentru masa de Paște

Vinul are o importanță deosebită de Paște, atât prin semnificația sa religioasă, cât și prin faptul că se asortează foarte bine cu...

AUDIO | Ce vinuri sunt recomandate pentru masa de Paște
Actualitate joi, 17 aprilie 2025, 14:09

Acțiune de prevenire în zona frontierei cu Bulgaria

Astazi, 17 aprilie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de...

Acțiune de prevenire în zona frontierei cu Bulgaria
Actualitate joi, 17 aprilie 2025, 14:04

AUDIO | Preotul Marius Moșteanu vorbește despre Răstignire și Înviere

Jertfa prin Răstâgnire pe Cruce și Învierea sunt cele mai puternice emoții pe care creștinii le trăiesc an de an în Săptămâna Patimilor....

AUDIO | Preotul Marius Moșteanu vorbește despre Răstignire și Înviere
Actualitate joi, 17 aprilie 2025, 14:00

Un șofer băut și cu permisul expirat, oprit de polițiștii din Mangalia. Avea o alcoolemie de 1,41 mg/l alcool pur în aerul expirat

La data de 17 aprilie a.c., în jurul orei 08.30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Mangalia – Biroul de Siguranță Rutieră au...

Un șofer băut și cu permisul expirat, oprit de polițiștii din Mangalia. Avea o alcoolemie de 1,41 mg/l alcool pur în aerul expirat