Miercuri, vot în plenul Camerei Deputaților asupra Legilor Educației
Publicat de Adina Sîrbu, 8 mai 2023, 06:32
La Camera Deputaţilor este programat pentru miercuri, în plen, votul asupra celor două legi ale educaţiei, cea a învăţământului preuniversitar şi cea a învăţământului superior, dar sub rezerva depunerii rapoartelor de la comisia de resort.
Printre altele, în proiectul legii învăţământului preuniversitar au fost introduse mai multe amendamente care vizează măsuri pentru prevenirea şi sancţionarea violenţei în şcoli. Modificările aduse de deputaţii PSD, PNL, UDMR prevăd ca Planul naţional de combatere a violenţei în şcoli să fie pus în practică în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii învăţământului preuniversitar. În document se mai prevede că elevii şi profesorii victime ale unei situaţii de violenţă vor avea servicii decontate de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică.
Pe de altă parte, nu vor fi instalate camere video în sălile de clasă în care majoritatea părinţilor îşi exprimă dezacordul. În ceea ce priveşte sancţionarea elevilor, mustrarea în faţa clasei este interzisă. A fost, în schimb, introdusă exmatricularea în anumite condiţii.
La legea privind învăţământul universitar, deputaţii au adoptat mai multe amendamente privind acordarea anual de burse şi stagii de specializare românilor de pretutindeni care doresc să studieze în România. De asemenea, a fost adoptat un amendament cu sancţiuni de la 100.000 lei la 200.000 lei pentru persoanele care pun la dispoziţia studenţilor, prin internet, în scopul însuşirii fără drept a calităţii de autor, lucrări ştiinţifice de licenţă, masterat sau doctorat. Un alt amendament spune că nu sunt abateri de la normele de etică, diferenţele de opinie, de interpretare a datelor, de concepţie şi erorile materiale de citare.
Proiectul de lege privind învăţământul universitar şi cel al învăţământului preuniversitar intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor pentru dezbatere şi vot, cel mai probabil miercuri, deși termenul pentru adoptare este 10 iunie. Votul decizional aparţine Senatului.
RRA/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Agerpres