În ultimii 4 ani, numărul accidentelor mortale de muncă a rămas la un nivel relativ constant – aproape 50 în fiecare an

Publicat de Doina Sirbu, 28 aprilie 2023, 17:01
Aproape 200 de persoane au căzut victime, în ultimii patru ani, accidentelor mortale de muncă, în județul Constanța. De cele mai multe ori, responsabilitatea le aparține victimelor, care nu respectă măsurile de protecția muncii, spun specialiștii din domeniu.
În ultimii 4 ani, numărul accidentelor mortale de muncă a rămas la un nivel relativ constant – aproape 50 în fiecare an, spune șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Marian Becheanu.
“Aveți aici o statistică a accidentelor mortale din ultimii 4 ani de zile. Dacă ne uităm la accidentele mortale, vedeţi, ele cam au rămas relativ la fel – 48, 49, 48, 47, indiferent că a fost pandemie că n-a fost pandemie”, spune Marian Becheanu, șeful ITM Constanța.
Șeful ITM Constanța mai spune că, de cele mai multe ori, vina le aparține victimelor care nu respectă normele de protecție a muncii. Dacă incidentele mortale se mențin la un nivel relativ constant, în schimb, a crescut considerabil numărul accidentelor de o gravitate mai redusă, de la 390 în 2019, la aproape 480 anul trecut. Cel mai periculos domeniu de activitate este în continuare cel al construcțiilor.
“Cele mai multe evenimente sunt în construcții reparații navale, construcții, operare portuală. Asta spun statisticile noastre an de an. Ăsta este și motivul pentru care atenția noastră este cel mai mult focusată spre aceste domenii de activitate”, a mai declarat Marian Becheanu, șeful ITM Constanța.
Datele statistice arată că în județul Constanța, cele mai multe accidente de muncă nu au loc la sfârșitul săptămânii, când se presupune că lucrătorii sunt mai obosiți.
“Cele mai multe accidente, dacă vorbim de zilele săptămânii, nu se întâmplă vinerea. Cele mai multe accidente sunt lunea. Vedeți, 105 în 2022, față de 59, deci aproape două ori mai multe vinerea, 83 în 2021, luni, marți, miercuri. De-abia după aceea se diminuează numărul de accidente”, spune Marian Becheanu, șeful ITM Constanța.
Surprinzătoare este pentru specialiștii ITM și grupa de vârstă în care se consemnează cele mai multe accidente de muncă.
“Dacă vorbim de vârsta persoanelor care sunt accidentate, de câțiva ani buni de zile, vorbim despre persoanele cu puțină experiență 17-30 de ani, culmea că vorbim aproape de două ori mai mult fiind anul trecut. Au fost 157, de două ori și ceva mai mult a celor cu 51-60 de ani decât cei care sunt tineri și fără experiență. Iarăși este un semn mare de întrebare”, spune Marian Becheanu, șeful ITM Constanța.
Marian Becheanu a mai atras atenția asupra necesității efectuării de controale medicale riguroase la locul de muncă, pentru a depista din timp problemele de sănătate ale angajaților, având în vedere că mulți lucrători își pierd viața în timpul orelor de lucru din cauze care nu au legătură directă cu activitatea prestată. Pe de altă parte, conducătorii instituțiilor răspund penal, alături de celelalte persoane responsabile, dacă nu iau măsurile necesare pentru evitarea accidentelor de muncă a căror producere este ușor de anticipat, a mai precizat șeful ITM Constanța, Marian Becheanu.
“Vedeți dvs. în Legea 319 se vorbește despre angajator că este cel care răspunde de securitatea, sănătatea în muncă, să genereze o politică, răspunde de lucrurile care se întâmplă în firmă, însă, în cazul unor accidente de muncă vorbim și de persoane care pot să atragă răspunderea penală vis-a-vis de lucrurile pe care le fac. Articolul 349-350 din Codul Penal stabileşte că nerealizarea unei măsuri, dacă se creează un pericol de accidentare reprezintă o infracțiune şi se pedepsește cu închisoare. Acum, nerespectarea unor măsuri ar putea să cadă în sarcina, atât a unor persoane care conduc, organizează procesul de producție, dar chiar și a lucrătorului care să zicem că ignoră niște măsuri sau nu ia nişte măsuri de securitate”, a declarat șeful ITM Constanța, Marian Becheanu.
Declarațiile au fost făcută astăzi, în cadrul unui eveniment care a marcat Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă.
Redactor: Bogdan Comşa/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Bogdan Comşa