Cât de des e apelat numărul 119 pentru a sesiza un caz de bullying
Publicat de Doina Sirbu, 24 aprilie 2023, 14:49
119 este numărul de telefon pe care copiii îl pot apela, gratuit, dacă sunt cazurile unei violențe. Reprezentantul DGASPC Constanța, Simona Constantinescu, a declarat, astăzi, la finalul unei întâlniri pe tema bullying-ului că numărul de telefon este apelabil din luna ianuarie și că mai mulți copii au avut încredere să îl apeleze.
“La Constanța este o linie care funcționează în regim non-stop, 24h și, în afară de operatorul de la capătul firului, care este, de regulă, un psiholog sau un asistent social, există această echipă mobilă formată din conducător auto, psiholog, asistent social, 24h disponibilă să se deplaseze în situația în care datele oferite operatorului se confirmă și se impune deplasare în regim de urgent. În ceea ce privește situațiile de bullying pentru care am fost invitată astăzi, pot să vă spun că anul trecut au fost înregistrate 27 de sesizări și până la acest moment, în anul 2023 au fost 13. Zilnic sunt, în medie, 4-5 apeluri la linia de urgență”, a declarat Simona Constantinescu.
Pe de altă parte, Grupul interinstituțional de combatere a violenței în școlile din județul Constanța a făcut un studiu de caz pe zece unități de învățământ privind fenomenul de bullying. Într-o declarație de presă făcută astăzi, prefectul Constanței, Silviu Coșa, a anunțat că în procent de 70% sunt respectate procedurile privind combaterea violenței în școli.
“Rezultatul a fost un procent de peste 70% de respectare a procedurilor și normelor legale, drept pentru care, pentru a îmbunătăți situația, a fost semnat un protocol între Instituția Prefectului, Consiliului Județean al Elevilor, Inspectoratul Școlar Județean și un reprezentant al societății civile. Mă refer la organizația Salvați Copiii, prin care vom începe anumite activități, cum este cea de astăzi, în școlile constănțene, activități care urmăresc, în primul rând, respectarea acelor norme și proceduri legale. Mă refer aici, și avem alături de noi reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor, care ne vor ajuta pe noi, adulții, să înmânăm copiilor formularele prevăzute de legislația în vigoare. Ei să completeze aceste formulare, acestea să fie ulterior interpretate din punct de vedere psihologic de cei cu studii în domeniu. Pe de altă parte, este vorba de o conștientizare, o explicare a ceea ce înseamnă bullying-ul, cum apare el, modalitățile prin care poate fi combătut”, a declarat prefectu Silviu Coşa.
Elevii își încurajează colegii să semnaleze cazurile de violență.
“Le spunem copiilor, mai ales victimelor, că pot apela la ajutor și din partea adulților, și din partea consilierilor școlari, mai ales. Vrem să nu le fie teamă și să încerce să fie cât mai deschiși cu persoanele adulte din jurul lor și să le expună problemele. Vrem să încercăm să facem agresorii să conștientizeze că nu este ok ce fac și că, poate, pe viitor, tot lor o să le dăuneze ceea ce s-a întâmplat. Şi eu am avut experiențe și, initial, mi-a fost frică să apelez până a evoluat situația și s-a agravat, iar prima oară m-am dus la sora mea mai mare și i-am zis ce mi se întâmplă și ea m-a încurajat să vorbesc și cu mama și ulterior mama a vorbit cu diriginta și situația s-a rezolvat”, spune Maria Florea, reprezentant al Consiliului Județean al Elevilor.
Redactor: Dana Malciu/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: pexels.com