Ce putem face cu produsele rămase de la Paşte

Publicat de Doina Sirbu, 21 aprilie 2023, 12:29
De multe ori, produsele rămase după masa de Paște sunt aruncate la gunoi. Risipa alimentară poate fi redusă și prin refolosirea unor preparate.
Un studiu arată că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70kg de mâncare în fiecare an în țara noastră. Tradiția spune că mesele de Paște și de Crăciun trebuie să fie îmbelșugate. Însă ce facem cu mâncarea rămasă?
“Nu mi-a rămas. Suntem o familie mare şi nu mi-a rămas”, ne-a spus o doamnă.
“De obicei gătesc atât cât îmi trebuie, cu o marjă de plus două porții și dacă rămâne, cum de data asta mi-au rămas câteva ouă, le-am transformat într-o minunată salată și un pic de cozonac mi-a rămas, pe care l-am transformat într-un tortuleţ. Au fost minunate toate. Noi nu aruncăm”, spune altă doamnă.
Gabriela Butcaru este bucătar la un restaurant din Constanța și are câteva recomandări.
“Produsele neperisabile le folosim. De exemplu, cu friptura facem un stufat de miel. Cu ouăle rămase de la Paște, putem face o salată de ouă cu salată verde, ceapă, roșii, ridichi, măsline. Ce rămâne din salata boeuf nu mai refolosim. Aceea conține ouă, maioneză, ulei și e produs perisabil, adică mai mult de 48 de ore nu e recomandat”, spune Gabriela Butcaru.
Redactor: Adrian Băncilă/Foto: unsplash.com