INTERVIU | Sezonul estival se apropie. Cât de pregătite sunt autoritățile constănțene aflăm de la prefectul Silviu Coșa
Publicat de Adina Sîrbu, 15 aprilie 2023, 10:45 / actualizat: 15 aprilie 2023, 12:41
Ne dorim Sărbători Pascale liniștite, iar pentru a le avea, responsabilii locali au stabilit mai multe planuri de acțiune și au dimensionat corespunzător efectivele – ne dă asigurări prefectul județului Constanța, Silviu Coșa. Dana Malciu a discutat cu reprezentantul Guvernului în teritoriu și despre cât de pregătite sunt autoritățile pentru deschiderea sezonului estival.
Silviu Coșa: Toate instituțiile care au atribuții legate de ceea ce înseamnă Sărbătorile Pascale, aglomerațiile, fluxurile ridicate, mărfurile care se comercializează în cantități mai mari, mărfuri specifice sezonului, toate sunt luate în calcul de către serviciile deconcentrate și instituțiile Ministerul Afacerilor Interne. Vor fi prezente atât Poliția, care are și rol de coordonare a tuturor acțiunilor care țin de siguranța publică, alături de Inspectoratul de Jandarmi, de Gruparea Mobilă, bineînțeles de Garda de Coastă, pentru că există și posibilitatea sporirii numărului de deplasări în exteriorul țării.
De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență va fi prezent în preajma lăcașelor de cult din județ cu mai bine de 13 echipe cu autospeciale de stingere, 32 de subofițeri, 10 inspectori de prevenire, care vor vizita acele lăcașe de cult, astfel încât să se asigure că normele de prevenire a incendiilor sunt respectate.
În ceea ce privește calitatea de consumator pe care cetățenii au în această perioadă, atât Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, cât și Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară sunt prezente în piețe, în locurile de comercializare, în ceea ce înseamnă spații de alimentație publică, astfel încât să se asigure că drepturile consumatorilor sunt respectate, iar produsele îndeplinesc cerințele legale atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere al modului în care ele sunt prezentate și etichetate și vândute populației.
Este interzisă vânzarea și comercializarea produselor și alimentelor de origine animală și non-animală în spații improvizate, care nu au fost supuse controlului sanitar-veterinar sau în sistem de vânzare stradal, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile legale de temperatură și de igienă.
Totuși, lucrurile astea se întâmplă la fiecare pas…
Silviu Coșa: Organele statului vor fi prezente acolo, contravențiile vor fi constatate, sancționate ca atare.
Ne așteptăm și la valori de trafic rutieri ridicate…
Silviu Coșa: Din cei peste 300 de polițiști care vor fi angrenați în această perioadă în astfel de acțiuni, o bună parte vor fi și polițiștii care veghează asupra siguranței rutiere.
Paștele dă, de obicei, startul sezonului estival. Deși până la 1 Mai, data deschiderii oficiale, mai este, suntem pregătiți pentru primirea turiștilor?
Silviu Coșa: Din punctul de vedere al ordinii publice, siguranței alimentare, da, suntem pregătiți. În ceea ce privește serviciile care sunt oferite în momentul de față, ca în orice alt an ele sunt dimensionate pe afluxul de turiști. De Paște sunt mai puțini. Nu vă pot oferi o cifră exactă în momentul acesta. Ce va fi de 1 Mai? Vom vedea ulterior, întrucât este mult prea devreme pentru a discuta de măsurile pe care organele statului le vor întreprinde cu ocazia sărbătorii de 1 Mai.
Dar structurile de cazare au anunțat, sunt pregătite să le deschidă?
Silviu Coșa: Structurile de cazare sunt pregătite să le deschidă în funcție de rezervările pe care le-au avut până în acest moment.
Redactor: Dana Malciu/ Editor online: Adina Sîrbu