Ce destinaţie vor avea sălile din incinta Cazinoului Constanţa, după renovare. Interviu cu Dorin Popescu, consilierul primarului pe probleme culturale

Publicat de , 13 aprilie 2023, 08:32
Din 2021, municipiul Constanța are o strategie culturală pe termen lung, pentru perioada 2021-2031. Pe parcursul acestui interval de timp, proiectul de implementare este analizat, așa cum s-a întâmplat, recent, la nivelul municipalității. Ce s-a reușit până acum și care sunt direcțiile de implementare a acesteia pentru viitor a aflat Dana Malciu de la consilierul primarului pe probleme culturale, Dorin Popescu, cel care se ocupă de acest proiect.
„Anul trecut, s-a realizat o finanțare record a domeniului cultural, la nivelul Primăriei Municipiului Constanța, în sensul că ne-am îndeplinit angajamentul ca, pentru anul trecut, să existe o creștere a finanțării cu cel puțin zece la sută, așa cum scrie în strategia culturală. Deja am realizat o creștere considerabilă a finanțării și o creștere implicită a numărului și a calității evenimentelor culturale organizate în municipiu. A doua chestiune o reprezintă, de bună seamă, reînființarea revistei Tomis, ca revistă de cultură. Pentru asta am creat un instrument deosebit de util – Fundația Pontică a Municipiului Constanța. Am desfășurat mai multe eforturi cu privire la identificarea unui spațiu care să îmbunătățească infrastructura culturală. Au fost luate în calcul mai multe variante – Grădina de Vară Tomis, Hanul Balkan, Casa D’Italia. Singura dintre aceste variante care a rămas, în momentul de față, în calcul, este Casa D’Italia. Așteptăm, în continuare, de la autoritatea centrală competentă a statului român, Ministerul Culturii, o clarificare procedurală, în sensul obligativității posibilei achiziții a acestui imobil, prin procedura de preempţiune. Dacă se aplică procedura de preempţiune, Primăria Municipiul Constanța are în intenție să să achiziționeze acestui imobil. Nu am clarificat încă la nivelul comunității și, deopotriva, al municipalității, dacă avem nevoie cu adevărat și dacă avem resursa necesară. Nevoie s-ar putea să avem, să vedem dacă avem resursa necesară pentru construirea unei instituții culturale emblematice. Mă refer la construirea de la zero, gen, nu știu, Palatul Culturii… Sună ambițios pentru secolul XXI, dar trebuie să ne propunem și obiective ambițioase! Sau, așa cum insistă, în mod corect și legitim, cei de la Teatrul Dramatic, de la Teatrul de Stat Constanța – construirea unei clădiri teatrale moderne, în care să funcționeze Teatrul Dramatic.Și, în plus, pregătim, de bună seamă, în momentul de față, un plan de măsuri pentru punerea în valoare a Cazinoului, astfel încât, anul viitor, când va fi redat în folosință publică, noi să avem toată procedura tehnico-economică pregătită și organizată, astfel încât el să poată să fie valorificat și din punct de vedere al activităților culturale.“
„Aș spune prioritar cultural, întrucât spațiile de la etaj sunt spații care se pretează pentru activități de natură culturală și activităț publice, asociabile domnului cultural, gen conferințe politice, geopolitice, întâlniri de șefi de stat. Sunt săli multifuncționale, prioritar culturale.
Asta este, dacă vreţi, și obligația pe care trebuie să o respectăm în ceea ce privește destinația țintă a spațiilor Cazinoului. Avem, la etaj, două săli multifuncționale, iar la parter și subsol avem spații pentru care avem obligația de a păstra, cel puțin cinci ani de zile, destinația inițială de spații muzeale. La parter și în subsol vor fi spații muzeale, iar la etajul întâi – două săli multifuncționale, dar care vor fi utilizate prioritar culturale. Vom respecta această destinație. În rest, la parter pot fi desfășurate activități economice, comerciale complementare. Deci Cazinoul este un proiect care va crește și care va fi consolidat în perioada imediat următoare.“
„Menținerea finanțării în termeni rezonabili, corecți și în termenii stabiliți de strategie. În momentul de față, obiectivul acesta pentru anul 2023 nu este îndeplinit. Avem o finanțare mai modestă decât cea de anul trecut, dar s-ar putea să existe în continuare pârghii și instrumente prin care să aducem finanțarea, prin rectificări, la un nivel corespunzător. Deci finanțarea este o prioritate! A doua prioritate – îmbunătățirea infrastructurii culturale. Mă refer la achiziționarea unui imobil (iată, Casa D’Italia, de ce nu?!), care să îndeplinească, cel puțin parțial, obiectivul de de a răspunde unor nevoi culturale, de îmbunătățire a infrastructurii culturale. Iarăși, prioritar, aș vedea deschiderea publică, în acest an, a galeriilor de artă. Apoi, o îmbunătățire, consolidare estetică a modului în care arată orașul din perspectiva statuilor și monumentelor. Şi, în sfârșit, semnarea mai multor acorduri de colaborare și parteneriat între primărie și actori cultural locali, care pot îmbunătăți managementul actului cultural în municipiu, continuarea și multiplicarea evenimentelor culturale de calitate. Dar, tot așa, asta ține și de o finanțare corespunzătoare și de calitatea managerială a celor care câștigă evenimentele culturale.“
Interviu realizat de Dana Malciu / Editor online: Alina Enache / Foto: Alina Enache