CONSTANŢA: Triplă lansare de carte la Universitatea „Ovidius”
Publicat de Doina Sirbu, 7 aprilie 2023, 18:25
Expertul în politică rusă, scriitorul Armand Goșu, le-a vorbit studenților constănțeni despre „Rusia, o ecuație complicată”.
Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța a fost astăzi, gazda unei triple lansări de carte. Scriitorul și istoricul Armand Goșu de la Facultatea de Științe Politice a Universității București, invitatul lectorului universitar Daniel Citirigă, a prezentat studenților constănțeni cele trei cărți ale sale: „Între Napoleon și Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei” (2022); „Rusia, o ecuație complicată” (ediția a II-a) și „Putin, obsesia imperiului”.
„Astăzi l-am avut invitat pe profesorul Armand Goșu de la Universitatea din București, expert în politică rusă și în spațiul fostei Uniuni Sovietice. În prima parte a evenimentului am lansat trei cărți ale profesorului Goșu, una dedicată anexării Basarabiei în 1812 în contextul războaielor ruso-turce, anexării de către Rusia, o a doua carte despre care am discutat, este o carte de interviuri a d-lui profesor Goșu dedicată acestei dileme numite Rusia, iar cea de-a treia carte, în ordine cronologică, “Putin, obsesia imperiului”. Profesorul Goșu, pe lângă faptul că este un specialist al spațiului ex-sovietic, este unul dintre cei mai pasionanți vorbitori, aș spune lectori pe care i-am avut și cred că doar cu o astfel de abordare complexă a literaturii ruse, a politicii ruse putem înțelege și putem decripta mesaje care vin de la Moscova, în măsura în care ele se pot decripta în această situație complexă de când a început războiul din Ucraina. Dar cert este faptul că atunci când ascultăm specialiști de tipul acesta, dânsul are experiență și jurnalistică, a fost corespondent la BBC Moscova, ascultă radiouri, televiziune rusă, citește presă rusă, deci cred că informația direct de la sursă, de la oameni care se ocupă cu asta zilnic, este metoda de a înțelege cât mai bine spațiul ex-sovietic și comportamentul spațiului rus”, a declarat pentru Radio Constanța lectorul universitar, Daniel Citirigă.
Tot astăzi, profesorul Armand Goșu a fost invitatul Bibliotecii județene “Ioan N. Roman” din Constanța și a discutat cu prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici despre Rusia lui Putin.
„Cea mai mare necunoscută în Rusia nu e nici prezentul, nici viitorul. Cea mai mare necunoscută a Rusiei este timpul trecut, e istoria. Nu știi cum va arăta mâine și poimâine istoria de acum 100-150 de ani pentru că cel care are puterea politică nu știi ce va face din plastilina numită Istorie. Putin nu e victima contextului, Putin e victima propriilor limite„, a declarat profesorul Arman Goșu la evenimentul de astăzi, găzduit de Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” din Constanța.
Istoricul Armand Goșu predă la Facultatea de Științe Politice a Universității București cursurile: Istoria Politică a Rusiei și URSS, Istoria politicii externe și a diplomației sovietice, Evoluții în fostul spațiu sovietic și Introducere în istoria serviciilor secrete sovietice. Deține un doctorat (Moscova, 1998), despre politica externă a Imperiului Rus, a fost cercetător al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” din București și coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă.
De asemenea, Armand Goșu a fost corespondent la Moscova pentru Radio BBC, între 1995 și 1998 și 1999-2000, apoi redactor-șef adjunct și redactor șef la „Revista 22”, editată de Grupul de Dialog Social. A publicat „Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic” (Curtea Veche Publishing, 2016), „Democrația sub asediu. România în context regional” – coordonator alături de Alexandru Gusi – (Corint, 2019), „Istoria comunismului din România, vol. III. Documente, Nicolae Ceaușescu (1972-1975)”, coeditor alături de Dorin Dobrincu și Mihnea Berindei (Polirom, 2016). Nu în ultimul rând, Armand Goșu semnează numeroase articole în reviste științifice, dar și de popularizare în „Revista 22”, „Dilema Veche” și „Contributors” și este prezent în spațiul public cu analize și comentarii despre fostul spațiu sovietic, se arată în comunicatul transmis de Biroul de presă al Universității “Ovidius”.
Redactor: Silvia Pascale/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman”/Universitatea “Ovidius”