Constănțenii afectați de întreruperea temporară a activității în 27 de puncte termice din zona centrală a municipiului ar putea să beneficieze din nou de apă caldă și căldură de la noapte, ne-a informat dispecerul de serviciu al Termoficare Constanța.
Întreruperea este cauzată de lucrările de modernizare a sistemului de termoficare.
Reprezentanții societății Termoficare Constanța precizează, într-un comunicat de presă, că, după finalizarea procesului de modernizare, astfel de lucrări nu vor mai fi necesare pentru foarte mulți ani.
Scopul lucrărilor este creșterea gradului de confort termic în locuințele constănțenilor, eliminarea avariilor, scăderea substanțială a pierderilor și costurilor, având ca rezultat scăderea prețului local al energiei termice.
Primarul Vergil Chițac a explicat, într-un comunicat: „Condițiile tehnice precare ale rețelei au generat mărirea prețului gigacaloriei și implicit a subvenției. După mai bine de 40 de ani, acum schimbăm instalația termică a orașului, înlocuim vechile conducte de transport energie termică. Implementarea procesului de schimbare a infrastructurii va reduce considerabil pierderile termice și va duce la creșterea eficienței energetice în întregul sistem și totodată reducerea costurilor pentru energia termică livrată/vândută.”
Deocamdată, Constanța rămâne cu cel mai mare preț la gigacalorie din țară – peste 1.800 de lei, din care constănțenii din sistemul centralizat plătesc 450 de lei, subvenția pentru populație fiind prelungită până la sfârșitul anului.
Astfel, până la 31 decembrie 2023, constănțenii vor plăti 450 lei (inclusiv TVA) pentru o gigacalorie, atât apă caldă, cât și căldură, iar Primăria municipiului Constanța va subvenționa cu 1.351,91 lei (inclusiv TVA) prețul gigacaloriei.