Anchetă într-un caz de fraudare a bugetului de pensii, prin ieșirea la pensie mai devreme, pe baza unor certificate de handicap false

Publicat de Adina Sîrbu, 6 aprilie 2023, 10:22 / actualizat: 6 aprilie 2023, 12:44
Procurorii anchetează un caz de fraudare a bugetului de pensii, de către mai multe persoane, care au ieșit din activitate mai repede decât ar fi avut dreptul, după ce ar fi prezentat acte medicale false.
Biroul de Combatere a Criminalităț și Organizate are în lucru 60 de de dosare, în București și Ilfov, privind fraudarea bugetului de pensii, de către persoane care, în ultimii 3 ani, s-au pensionat mai devreme, pe baza unor adeverințe falsificate de handicap. Prejudiciul estimat se ridică la aproape 5 milioane de lei.
Se presupune că suspecții au speculat o prevedere legală, conform căreia persoanele încadrate în grad de handicap se pot pensiona înainte de vârsta minimă standard.
Potrivit Kristinei Mutiș, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța, persoanele încadrate în grad de handicap pot ieși la pensie și cu 15 ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare, dar în anumite condiții.
Kristina Mutiș, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța: Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare în funcție de gradul de handicap, după cum urmează: cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat în condiții de handicap cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare; cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat în condițiile handicapului cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare și cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului stagiul complet de cotizare.
Certificatele de încadrare în grad de handicap se eliberează de către Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și se depun, alături de alte acte, la casele de pensii.
Kristina Mutiș: Dovada acestui statut se face cu certificatul de încadrare în grad de handicap, emis în condițiile legii, și va conține obligatoriu: data dobândirii handicapului, gradul de handicap, mențiunea că persoana este nerevizuibilă, mențiunea că certificatul a fost emis pentru aplicarea articolului 58 din legea 263 pe 2010. Schimbarea ulterioară înscrierii la pensie a gradului de handicap nu afectează drepturile de pensie deja acordate, cu excepția cazului în care certificatul de încadrare în grad de handicap a fost anulat în condițiile legii.
Reprezentanți Caselor de Pensii din Constanța și Tulcea și ai Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului ne-au declarat că instituțiile respective nu sunt vizate de ancheta privind fraudarea bugetului de pensii.
Redactor: Bogdan Comșa/ Editor online: Adina Sîrbu