Camera Deputaților a adoptat proiectele de lege care reglementează codurile penale în forma redactată de Ministerul Justiției
Publicat de Adina Sîrbu, 5 aprilie 2023, 13:15
Potrivit deciziei luate în coaliția de guvernare, deputații PSD, PNL și UDMR au votat în plen pentru respingerea amendamentelor adoptate de Senat prin care erau introduse, între altele, prevederi pentru un prag valoric de 250.000 lei pentru sancționarea penală a abuzului în serviciu și se elimina posibilitatea ca interceptările serviciilor specializate să fie probe pentru infracțiunile de evaziune fiscală și de corupție.
Nu a fost adoptat niciun amendament, astfel că s-a renunțat la stabilirea unui prag valoric de la care se aplică sancțiuni penale pentru abuzul în serviciou și a fost păstrată posibilitatea folosirii interceptărilor făcute de serviciile specializate ca probe în cazul mai multor infracțiuni, inclusiv pentru evaziune fiscală și corupție.
Opoziția a declarat că această modalitate de adoptare a proiectelor de lege este una fără precedent, iar noile prevederi nu respectă deciziile CCR și nici jaloanele din PNRR.
„Raportul depus astăzi este la limita săvârșirii infracțiunii de fals intelectual, pentru că nu acele amendamente au fost votate. O aberație, evident, dar atât ați fost în stare să faceți. Multe dintre deciziile Curții Constituționale nu au fost avute în vedere. Este o chestiune extrem de gravă„, a explicat Stelian Ion, deputat USR, fost ministru al Justiției.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu a participat la dezbaterile din comisie și din plen asupra proiectelor de lege, dar a fost prezent la votul final, unde a precizat că forma în care documentele au fost adoptate respectă pas cu pas deciziile Curții Constituționale.
„Aceste proiecte au stat în mâna dumneavoastră, dragi colegi din opoziție, 12 luni de zile aproximativ. Ați stat și v-ați uitat la ele și apoi au fost preluate de această coaliție. Ce să înțelegem noi? Că e bine ca dumneavoastră, care stați, vorbiți și nu faceți nimic, sau e bine ca noi, care vorbim, dezbatem, uneori ne contrazicem, dar votăm și lăsăm ceva în Monitorul Oficial„, spune Cătălin Predoiu.
Camera Deputaților este for decizional, iar proiectele de lege privind modificările aduse codului penal și codului de procedură penală vor fi trimise la promulgare.
RRA/ Redactor online: Adina Sîrbu