CONSTANŢA: Când se vor finaliza lucrările de refacere a Mormântului Pictat Hypogeu
Publicat de , 28 martie 2023, 09:44 / actualizat: 28 martie 2023, 10:50
După ani de hățișuri birocratice se speră ca la sfârșitul primăverii, începutul verii să vadă lumina din nou picturile din complexul funerar, spune vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu.
O încropeală de plăci de beton în apropierea unei zone apreciate a Constanței nu îți dă nicio clipă vreo idee despre ce se ascunde aici. Ani la rândul, de la descoperirea din 1988, mormântul Hypogeu de la Tomis a fost văzut doar de specialiștii care au ales o metodă de protejare la îndemână – o baracă. S-au făcut reconstituiri 3D și frumusețea acestui complex funerar a fost cunoscută, dar în teren lucrurile au stat pe loc. S-a vorbit despre refacerea mormântului, punerea în valoare, dar proiectul a demarat abia anul acesta. Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu:
„Din punctul meu de vedere, este un proiect care are ritmul cel mai satisfăcător, dintre toate proiectele pe cultură. S-a turnat primul zid, primul perete al edificiului care va proteja mormântul pictat Hypogeu. S-a construit armătura pentru întreaga structură de protecție. Aștept cu mare nerăbdare turnarea planșeului de la nivelul etajului unu. Este o clădire cu două niveluri, o structură cu două niveluri. Vom desface structura care protejează astăzi Mormântul Pictat Hypogeu. Aștept cu mare nerăbdare acest moment. Știu foarte bine că lumea își dorește să afle ce este în interiorul acelei barăci și va fi un moment care sunt sigur va interesa pe foarte mulţi. Va trebui să turnăm pereții, deci să terminăm toți pereții de turnat și va trebui să instalăm, să montăm niște profile și în momentul montării acestor profile vom fi nevoiți să demontăm acea baracă și să instalăm un cort de protecție. Se va întâmpla undeva spre sfârșitul primăverii, la începutul verii. Sunt proiecte din 2018, cu deviz calculat în 2018-2019. Sunt sigur că se va apela la starea prețurilor materiale. Are un buget undeva la 6,5 milioane de lei. Este practic cel mai micuț proiect pe cultură pe care îl avem în momentul de față.“
Mormântul Hypogeu datează din secolul IV d. Hr – epocă romană și se află într-o zonă de necropolă unde au fost cercetate peste 200 de morminte.
Redactor: Dana Malciu / Editor online: Alina Enache / Foto: minac.ro