INTERVIU | Doar până în august vă mai puteți cumpăra vechime în muncă
Publicat de Adina Sîrbu, 27 martie 2023, 13:07
Românii mai au la dispoziție câteva luni în care pot să își cumpere vechimea în muncă, necesară pentru ieșirea la pensie. Din luna martie, costurile s-au majorat, însă legea permite și plata eșalonată. Explică purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța, Kristina Mutiș.
Cine poate să beneficieze de această facilitate? Cine poate să își cumpere vechime în muncă?
Kristina Mutiș: Există două posibilități de a cumpăra vechime în muncă, respectiv în baza Legii nr. 263/2010 pentru perioade viitoare și în baza OUG nr. 163/2020 pentru perioade retroactive de maximum 6 ani. Orice persoană care dorește să se asigure în sistemul public de pensii pe unul dintre aceste două acte normative o poate face.
Cât costă, ce sumă se achită pentru fiecare an și care este cuantumul minim?
Kristina Mutiș: Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, care este la alegerea asiguratului, însă nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. De la 01 ianuarie 2023, venitul minim lunar asigurat este de 3.000 lei, iar contribuția corespunzătoare achitată este de 750 lei lunar.
Cum se procedează în mod practic?
Kristina Mutiș: Persoana care dorește să încheie un contract de asigurare, fie pe Legea 263, fie pe OUG 63, trebuie să se prezinte la sediul Casei Județene de Pensii Constanța, la serviciul Evidență Contribuabili personal sau, în cazul în care titularul nu se poate prezenta personal, poate împuternici o altă persoană în acest sens, prin procură notarială. Singurul document necesar în vederea încheierii unui contract de asigurare este actul de identitate valabil, care trebuie prezentat în original. Contractul se încheie în formă scrisă, în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte, și produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa Județeană de Pensii Constanța.
Suma trebuie achitată integral sau se poate plăti și în rate, să spunem?
Kristina Mutiș: Pentru contractele încheiate în baza Legii 263/2010, respectiv pentru perioade viitoare, sumele pot fi achitate lunar sau anticipat, dar pe o perioadă de cel mult 12 luni, iar pentru contractele încheiate pentru perioade din urmă, în baza ordonanței 163, sumele pot fi achitate și în tranșe, însă achitarea ultimei tranșe nu poate să depășească data de 31 august 2023. La acest moment, contractele pentru perioade anterioare pot fi încheiate numai până la data de 31 august 2023, dacă nu vor apărea alte reglementări legislative în această direcție.
Interviu realizat de Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu