Laborator de poezie de Ziua Internațională a Poeziei
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 25 martie 2023, 15:23
”Și nu e om să nu fi scris măcar o dată o poezie” – pornind de la această idee atât de des întâlnită în viață, m-am întrebat recent, unde poți învăța să o scrii? Există un laborator, dincolo de ce ar putea oferi ora de limba și literatura română de la școală?
La Constanța există! Este parte din activitatea Asociației Kulturale.
Am făcut cunoștință cu membrii asociației la o seară de lectură publică din versurile proprii sau preferate – aparținând altor creatori, un eveniment dedicat celei mai sensibile dintre artele cuvântului, realizat în parteneriat cu Filiala Unu Constanța a Uniunii Artistilor Plastici din România.
Au moderat întâlnirea poetele Amelia Stănescu, Iulia Pană și jurnalistul cultural Gabriela Titz.
Iulia Pană: Cu această ocazie vreau să vă spun că în această casă se întâmplă de foarte multe ori expoziții ale colegilor mei, să-i numesc pe rând: Gabriela Aramă, Lakme Ifrim, Silvia Șoșoiu, Andreea Rădulescu, Cristina Costea, Cosmin Grosu, Svietlosav Zakol. Sunt colegii mei care participă de fiecare dată la întâlnirile poetice alături de noi și care vă vor invita pe parcursul acestui an la expoziții și de grup și personale, participăm oriunde în țară, la bienale… Și sperăm că aducându-vă pe voi, cei care scrieți în mijlocul nostru, puteți să găsiți inspirație în ceea ce facem noi ca artiști plastici. Unii dintre noi, eu și Silvia de exemplu, mai și emitem licențe poetice. Aveți undeva acolo cartoline, pentru că Asociația Kulturale care este în parteneriat cu UAP este formată în principal din fotografi și poeți, am vrut să promovăm puțin și fotografia, fotografia conceptuală, creând câteva cartoline cu versurile câtorva poeți din Asociație și fotografiile …fotografilor din Asociație.
Amelia Stănescu despre proiectele Asociației de până acum, din care fac parte și „Intersecții” și „Mecanici poetice”:
Ne reamintim că aici de pildă a venit Bogdan Ghiu anul acesta, în cadrul proiectului „Mecanici poetice”, Anca Mizumschi, poetă constănțeană care acum locuiește în America. „Primăvara poeților” sau „Ziua Internațională a poeziei” a fost sărbătorită în școli, în licee, în Universități, în sensul că au fost poeți invitați care au citit în fața tinerilor, au fost tinerii debutanți în ale poeziei care au citit și care au fost invitați apoi să publice în revistele constănțene și nu numai. Iulia Pană, de pildă, acum ceva ani, într-un club, a îmbinat muzica electronică cu poeme, cu versuri și a ieșit o chestie foarte interesantă. Ne aducem cu bucurie aminte de o noapte întreagă de poezie la o librărie din Constanța, de o licitație de poezie-cu banii strânși am oferit diverse cadouri bătrânilor din căminul de bătrâni…am recitat și acolo! Ne-am dus cu poezia și la Penitenciar! Toate aceste proiecte nu le-am creat noi, au fost în special pe model francez.
Poezie si fotografie, pe simeze- o expozitie de mozaic a artistei vizuale Silvia Șoșoiu, muzică simfonică în fundal, de la un pick-up adică de pe disc de vinil, toate într-un spațiu prietenos, cald, menit sa te inspire, cel al Casei de Creație aflate lângă mare, a Filialei Unu Constanța a UAPR.
Silvia Șoșoiu despre cum să-i privim creațiile:
Acest mozaic a fost adunat într-o colecție care a făcut obiectul unei expoziții la Muzeul de Artă în 2017, s-a numit „Șoaptele mării” și a fost prezentată de dna Doina Păuleanu. Atunci a spus dumneaei așa, că aceste lucrări trebuie privite de aproape, cer foarte multă căldură, lumină și iubire. Trebuie prezentate într-un spațiu mic, intim… Sunt realizate după desene minuțioase, după compoziții geometrice, toate au câte o compoziție la bază.
Cei sosiți, publicați sau nu, debutanți sau consacrați, cu poezii persoanele redactate îngrijit la computer, sau alese pentru lectură de pe rețele sociale, de la vârsta cea mai mică de 11 ani, până la cea a pensiei. Se prezentau simplu: Mara, Elena, Sanda, Magda, Irina, Cristian, Alex, … Colegiile numite au fost: Mircea Cel Bătrân, de Arte „Regina Maria”, Eminescu, Energetic, Pedagogic.
A fost și un exercițiu practic de scriere creativă, aparent un joc, dar de fapt s-a creat un poem „colectiv”, pornind de la un vers: “Fericirea este o aplicație”.
Urmarea o găsiți aici https://kulturale.ro/laborator-de-poezie-de-ziua-internationala-a-poeziei/
După câteva observații, comentarii, retușuri, poeziile citite vor apărea în revista online a Asociației Kulturale, pe kulturale.ro, cu un titlu adus tot din peisajul marin, „Stabilopod”.
Redactor – Liliana Moldoveanu / redactor online – Daniel Țăndăreanu