“Există Fondul Național de Garantare în domeniul asigurărilor, unde banii noștri nu sunt pierduți”, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons
Publicat de Doina Sirbu, 24 martie 2023, 15:39
Cazul Euroins nu este primul de acest tip de pe piața asigurărilor din România. O situație similară a fost și anul trecut, odată cu falimentul City Insurance. Sorin Mierlea, președintele InfoCons spune că, deși cea din urmă ar fi putut fi considerată o lecție, nimeni nu a învățat nimic, dar pune accent pe faptul că drepturile asiguraților sunt garantate de stat.
Chiar dacă piața asigurărilor din România a înregistrat intrarea în insolvență a uneia dintre companiile de profil, oamenii nu trebuie să se îngrijoreze. Șoferii care au poliță RCA de la Euroins beneficiază de despăgubiri prin Fondul de Garantare a Asigurărilor.
Sorin Mierlea: Avem drepturi, nu le poate lua nimeni aceste drepturi. Există Fondul Național de Garantare în domeniul asigurărilor, unde banii noștri nu sunt pierduți. Dar ceea ce cred că trebuie să înțelegem fiecare dintre noi este că achiziționarea unei polițe de asigurări, indiferent de domeniul pe care îl avem, în momentul în care este pusă pe piață de către o societate care este autorizată deja, intră în subordinea și în sarcina statului să ne garanteze, exact cum avem bani pe care îi avem depuși pe la diferitele bănci, într-un anumit cuantum, sunt garantaţi de stat, așa este și această poliță, care este obligatorie și nu este o poliţă voluntară.
Sorin Mierlea recomandă denunțare unor astfel de polițe pentru a evita procesele în instanțele de judecată în cazul unui accident rutier.
Sorin Mierlea: În momentul în care discutăm despre o companie care a ieșit de pe piață, statul român, prin Fondul de Garantare, gestionează în continuare polițele respective. Cei care au plătit polița pot să aibă partea aceasta de despăgubire, însă, în momentul în care avem un accident cu cineva care are o poliță de asigurare RCA eliberată de această companie sau invers, suntem și avem o poliță de asigurare a acestei companii și avem un accident din vina noastră, s-ar putea să avem probleme și să ajungem în instanța de judecată să ne oblige să plătim noi din buzunar și pe urmă, să ne recuperăm dauna de la Fondul de Garantare. Așa că avem pe cealaltă parte, posibilitatea de a denunța această poliță, să ne primim banii și să luăm o altă poliță de asigurare de pe piață. Odată cu prevederile prin care autoritatea vine și plafonează zona aceasta de prețuri și va intra o bancă de stat pe zona aceasta a pieței polițelor de asigurări obligatorii auto, s-ar putea să găsim și să facem o conversie foarte simplă.
Clienții nu au posibilitatea de a identifica eventualele probleme care apar în cazul companiilor de asigurări.
Sorin Mierlea: Ca și consumator, nu ai cum să faci o diferențiere sau să îţi pui un semn de întrebare “cumpăr de la Popescu sau cumpăr de la Ionescu, cât și Popescu și Ionescu sunt autorizați de către Autoritatea de Reglementare pentru a funcționa pe piața din România”.
Redactor: Adrian Băncilă/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: arhivă