STUDIU: Unele persoane care au făcut COVID ar putea prezenta un risc ridicat de probleme cardiace
Publicat de Adina Sîrbu, 21 martie 2023, 13:25
Unele persoane care au făcut COVID ar putea prezenta în viitor un risc ridicat de probleme cardiace, pulmonare şi chiar un risc dublu de deces, arată un studiu publicat recent.
Mai exact, aproape 3% dintre persoanele cu long-COVID au murit, comparativ cu 1% dintre cei care nu au fost infectaţi cu SARS-CoV-2, arată un studiu derulat pe o perioadă de un an, în care au fost analizate daunele de asigurări de la peste 30.000 de persoane.
În plus, unii bolnavi au raportat că nu şi-au recăpătat pe deplin simţul mirosului şi al gustului.
Medicul cardiolog Ştefan Busnatu spune că datele existente la acest moment arată că sindromul long-COVID se poate întinde pe o perioadă de până la şase luni, chiar şi un an de zile, şi explică simptomele care pot apărea în cazul în care este afectată inima.
Ştefan Busnatu: Cele mai frecvente simptome care sunt asociate cu COVID-long, când vorbim de simptomele cardiovasculare, sunt cele reprezentate de dureri toracice sau disconfortul la nivelul toracelui, elemente ce ţin de palpitaţii, sau, în termeni medicali, aritmiile cardiace, şi o componentă care e conextă cu componenta respiratorie, dar întotdeauna trebuie investigată şi din punct de vedere cardiovascular, pentru a exclude o patologie foarte severă, reprezentată de dificultăţile de respiraţie sau dispneea. Astea sunt elementele centrale care, dacă sunt prelungite, practic reprezintă în sine simptome de alarmă pentru pacienţi. Şi, mai departe, bineînţeles că se ajunge şi la efectuarea de analize de sânge sau diverse investigaţii pentru a vedea dacă sunt semne de sindrom COVID-long.
Pacienţii care au avut sindromul long-COVID au fost în general cei nevaccinaţi sau au fost vaccinaţi conform schemei, dar la momentul în care s-au infectat nu s-au prezentat pentru iniţierea tratamentului specific.
RRA/ Redactor online: Adina Sîrbu