Interes scăzut pentru vaccinul care previne cancerul de col uterin în județul Tulcea
Publicat de Adina Sîrbu, 16 martie 2023, 06:59
Potrivit Direcției de Sănătate Publică, doar 13 fete au fost vaccinate anti HPV, în primele două luni ale acestui an. În județul Constanța, în schimb, situația este mai bună: anul trecut au fost administrate mii de doze și sunt cereri și în prezent.
Considerată de specialiști cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Imunizarea se face în cabinetele medicilor de familie, pe baza solicitării depuse de părinți. Ministerul Sănătății ia în calcul să compenseze vaccinul pentru femeile de până la 45 de ani.
La Constanța, în ianuarie și februarie, au fost administrate aproape 1.000 de doze.
Purtătorul de cuvânt al DSP Constanța, Tudorel Ene: Anul trecut au fost utilizate aproximativ 6.000 de doze de vaccin împotriva HPV, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății. Anul acesta, în lunile ianuarie și februarie, discutăm de 968 de doze administrate. În continuare pe raza județului Constanța, atât în teritoriu, cât și la DSP Constanța, există stoc de vaccin anti-HPV.
Interesul pentru acest vaccin este mult mai scăzut în județul Tulcea, unde, potrivit DSP, aproape 80 de fete au fost imunizate anul trecut și doar 13 în primele două luni din 2023.
Recent, Ministerul Sănătății a anunțat că ia în calcul compensarea acestui vaccin și pentru femeile de până în 45 de ani. Unele nici nu vor să audă de vaccinare, altele sunt interesate să se imunizeze. Cătălina Radu a întâlnit și o tânără care l-a făcut în prima campanie de vaccinare anti-HPV, cea din anul 2008:
– L-am făcut…
– Ați avut efecte adverse?
– Absolut nimic!
– Ați auzit de vaccinul anti-HPV?
– Nu mă interesează.
– Da, cred că da, pentru că, la un moment dat, medicul ginecolog, după ce am făcut un Papanicolau, mi-a zis de acest vaccine, dar ulterior au intervenit niște lucruri și nu am putut să fac. Cred că este benefic. Nu știu cât ar fi acea compensație.
O doză de vaccin anti HPV costă 600 lei, iar peste vârsta de 14 ani sunt necesare trei doze.
Acum este nevoie de solicitare scrisă pentru imunizare, după eșecul răsunător al campaniei din 2008. Atunci părinții au refuzat să își vaccineze fetele de teama reacțiilor adverse, iar Ministerul Sănătății a fost nevoit să distrugă zeci de mii de doze expirate.
Redactor: Cătălina Radu/ Editor online: Adina Sîrbu