CONSTANŢA: Mamograful din Policlinica II nu funcţionează de anul trecut. Ce alternativă au femeile care vor să facă acest control preventiv
Publicat de Doina Sirbu, 15 martie 2023, 08:01
Românii sunt adesea criticați că merg la medic doar când au o problemă și ignoră controalele preventive. Numai că, de multe ori, accesul la investigații devine o misiune imposibilă. Mamograful din Policlinica II Constanța, singurul dintr-o unitate sanitară de stat din județ unde femeile își pot face controlul preventiv pe baza trimiterii de la medicul de familie, este stricat de… anul trecut!
Mai există o singură clinică privată care face astfel de investigații în ambulatoriu, însă, aici fondurile se epuizează rapid. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța spun că vor începe un control, întrucât Spitalul de Urgență nu a anunțat timp de 4 luni că mamograful este defect.
„Mamograful este stricat din luna noiembrie”, spune una dintre angajatele Policlinicii II din Constanţa.
Rep.: Şi știți când se va repara?
„Nu. De atunci, nimeni nu a venit la el să repare”, a mai adăugat angajata Policlinicii.
Acesta este răspunsul pe care îl primesc femeile care vor să își facă o mamografie la Policlinica II a Spitalului de Urgență Constanța. Așa i s-a întâmplat și unei constănțence de 63 de ani, care a aflat că, în prezent, este aproape imposibil să își facă un control preventiv pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
“Cu Casa de Asigurări lucrează Policlinic II, unde mi s-a spus cu un pic de jenă din partea asistentelor de acolo, că din noiembrie mamograful este defect și mai am o șansă, dacă vreau să mă duc până la Hârșova. Vă dați seama, 3 ore dus-întors ca să pot să faci o mamografie conform indicațiilor de prevenție”, spune femeia de 63 de ani.
Rep.: Dar la clinicile private ați încercat?
“Da, nu mai au fonduri. De la 580 lei în sus sau la una din aceste clinici private mi s-a spus că mi se face o mamografie dacă am cancer. De unde să știu dacă am sau nu? Nu există mamograf în Constanța care să lucreze cu Casa de Asigurări. Vrei mamografie, vrei prevenție, scoți cel puțin 600 lei din buzunar”, mai spune femeia.
În tot județul Constanța, în ambulatoriu, femeile pot face mamografii pe baza unui bilet de trimitere doar la Policlinica II a Spitalului de Urgență și la o clinică privată. Reprezentanții Spitalului Județean spun că, în prezent, sunt evaluate costurile la care se ridică reparațiile și deocamdată nu pot da un termen la care mamograful va redeveni funcțional. Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, Luminița Nagy, declară că va începe un control, mai ales că spitalul nu a anunțat că aparatul este defect.
“Noi nu avem această informație că mamograful Spitalului Județean nu funcționează. Acum, furnizorul de servicii ar fi avut obligația să ne notifice cel mai târziu în ziua în care acest lucru s-a întâmplat, cel mai târziu, nici măcar cu mai multe zile, însă vom analiza pe calea unei acțiuni de control ce se întâmplă și care este această situație. La Spitalul Hârșova există un aparat performant pentru efectuarea mamografiilor, însă el nu este contractat în regim ambulatoriu și deservește la momentul acesta numai pacienții care sunt internați în spitalizare de zi sau spitalizare continuă la nivelul unității sanitare”, a declarat directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, Luminița Nagy.
În privința clinicii private, directorul CJAS precizează că fondurile alocate sunt limitate, iar plafonul poate fi depășit doar în cazul femeilor aflate în monitorizare, nu și a celor care fac investigații preventiv.
“Nici nu se pune problema de epuizare. E vorba de epuizarea unei valori lunare, nicidecum de epuizare a unei valori pe tot anul, pentru că programarea biletelor de trimitere se realizează înăuntrul perioadei de valabilitate a acestora. Oricum, am putea programa bilete de trimitere pentru septembrie, câtă vreme valabilitatea lor e de 30 de zile. Ori programarea se realizează, nu ca la nivel de intenție, că eu sun la furnizor și spun că mi-aș dori să fac o mamografie, ci pentru că am un bilet de trimitere și pe care furnizorul, prezentându-mă la el, îmi scrie înăuntrul perioadei de valabilitate, pe verso biletului de trimitere, data la care mă programează. Acesta îi reprezintă modul în care se realizează programările la investigații paraclinice în ambulatoriu”, a mai adăugat directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, Luminița Nagy.
Concluzia femeii care încearcă fără succes să își facă o mamografie este că în România, prevenția salvează vieți doar dacă ești dispus să plătești investigațiile de care ar trebui să beneficiezi gratuit.
“Mă deranjează faptul că am plătit o viață întreagă asigurări de sănătate și acum, când am și eu nevoie de un serviciu, trebuie să îmi scot bani din buzunar. Ce rost are să le plătești, dacă atunci când îți trebuie, tot cu banii tăi, trebuie să te descurci?”, spune femeia.
Și totuși, dacă într-unul dintre cele mai mari orașe din țară, accesul la mamografii gratuite este extrem de dificil, la aproape 100km de Constanța, la Spitalul Orășenesc Hârșova, orice femeie cu vârsta între 50 și 69 de ani, indiferent dacă este asigurată sau nu, poate beneficia gratuit de o asemenea investigație. Este posibil datorită unui program derulat cu fonduri europene de Institutul Regional de Oncologie Iași. Spitalul Orășenesc Hârșova este singurul din județ care a acceptat încă de anul trecut să facă parte din acest proiect.
Redactor: Cătălina Radu/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: pixabay.com