Prima pagină » Ştiri » Educație » Lecţie inedită pentru elevii unei clase de la Şcoala nr. 24 „Ion Jalea“, din Constanţa. Părinţii le vorbesc copiilor despre propriile profesii
Lecţie inedită pentru elevii unei clase de la Şcoala nr. 24 „Ion Jalea“, din Constanţa. Părinţii le vorbesc copiilor despre propriile profesii
Publicat de ,
14 martie 2023, 18:03
Școala poate fi mai atractivă dacă părinții sunt prezenți în sălile de clasă vorbind despre munca și pasiunile lor, este de părere prof. învățământ primar Nușa Bărbulescu, de la Școala nr. 24 „Ion Jalea” din Constanța, un dascăl cu o vechime de 38 de ani la catedră. Cea mai recentă activitate cu părinții, desfășurată la clasa unde predă a stârnit foarte mult interesul elevilor, prin prezența în sala de clasă a unor stupi de albine modulari ce au fost pictați. O clasă de elevi, precum un stup de albine a descoperit Liliana Fustanela:
Redactor: Doamna Nușa Bărbulescu, suntem în clasa a III-a D, este ora de educație civică. Ce se întâmplă într-o oră de educație civică în această clasă?
Prof. învățământ primar Nușa Bărbulescu: În aceste ore ne place foarte mult să discutăm despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ne place să învățăm lucrurile pe care le fac adulții, să înțelegem de ce ei muncesc, pentru ce este important acest lucru și cum se materializează munca lor în viața școlarilor. Ei înțeleg astfel tot ceea ce învățăm și prețuiesc mai mult părinții acasă și munca lor, îi ajută și în gospodărie și în celelalte lucruri pe care părinții le fac. Şi astfel se bucură unii de alții. Și ne bucurăm și noi de elevii noștri și ei, la rândul lor, de școala în care învață.
Redactor: Ce meserii, ce profesii au adus părinții în sala de clasă și le-au prezentat copiilor?
Prof. învățământ primar Nușa Bărbulescu: De curând avem părinți apicultori și ne-au prezentat cu lux de amănunte, într-o activitate care a durat 2 ore şi jumătate, în clasă, timp în care nu ne-am plictisit absolut deloc. Ne-au adus foarte multe informații despre albine, ne-au adus stupi pe care i-am pictat, stupimodulari și stupi care s-au întors în stupină. Probabil că în primăvara aceasta sau în vara aceasta vom avea și albine din cei trei stupi.
Această prezentare necesită JavaScript.
Redactor: Clasa este precum o familie de stupi. Şi într-o familie de stupi există și o regină matcă, există și un trântor. Aș vrea să îmi spuneți voi cine credeți că este cel mai harnic dintre elevi. Dintre colegii tăi, cine crezi că este cel mai bun la școală?
Elev: Eu cred că toți suntem buni și învățăm,o ascultăm pe doamna și învățăm foarte bine și cred că o să luăm note mari și vom reuși să avem o meserie foarte bună în viață.
Redactor: Tu ce părere ai?
Elev: Eu am aceeași părere, că o să luăm note bune și o s-o ascultăm pe doamna, la fel ca colega mea Antonia.
Redactor: Tu stai aici în ultima bancă, ești mai timidă?
Elev: Nu, doar că sunt înaltă și doamna m-a pus aici ca să nu aibă ceilalți copii probleme pentru a vedea.
Redactor: Pasiunea ta care este?
Elev: Înotul.
Redactor: Am înțeles că tatăl tău a venit la școală cu un stup de albine. Îți plac și ție albinele?
Elev: Da, când voi crește o să îl ajut și eu.
Redactor: Ce știi acum despre familia de albine de care se ocupă tatăl tău?
Elev: Cel mai mult ştiu că ar trebuie să le preţuim deoarece dacă n-ar mai exista, nu ar mai exista fructe și flori.
Redactor: Cea mai gustoasă miere care este?
Elev: Este de obicei cea care este făcută de matcă.
Redactor: Mă gândeam că cea de salcâm sau de tei, dar mi-ai dat un răspuns foarte bun.
Elev: Şi acestea sunt bune, doar că de obicei cea mai bună este cea de matcă.
Redactor: Ce părere ai despre colegul tău?
Elev: Sunt de aceeaşi părere. Matca e cea mai bună și mie îmi place la fel de mult.