A început vizarea carnetelor de rentier agricol, iar cozile din anii anteriori, care se semnalau în luna martie, sunt poveste. Din 12.000 de beneficiari, în 2006, când a început aplicarea legii, mai există, doar 4500
Publicat de Doina Sirbu, 13 martie 2023, 16:05
Mulți dintre ei nu știu însă, că sediul APIA Constanța funcționează din toamnă, pe strada Sulmona nr.22, în locul fostei Agenției nr.3, SPIT Constanța, astfel încât sunt nevoiți să străbată drumul de la Consiliul Județean Constanța, unde a funcționat câțiva ani, Biroul de Rentă Viageră, până în Piața Ovidiu, în actualul sediu.
Vizarea carnetelor are loc de luni până joi, între orele 9.00-14.00, prin prezentarea carnetului de rentier agricol în original și a actului de identitate al solicitantului. Este nevoie și de procură notarială, curatelă sau hotărâre judecătorească, în situația în care vizarea carnetului se face prin reprezentant legal. Viza anuală a acestor carnete se face între 01.03- 31.08.2023, fie prin prezență fizică, fie prin mijloace electronice de comunicații sau poștă/curier.
În 2005, prin Legea nr.247, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei se stabileau și măsuri de acordare a rentei viagere agricole. Un an mai târziu, în 2006 se vizau primele carnete de rentier agricol. Dacă la început în județul Constanța erau 12.000 de beneficiari și întotdeauna erau cozi, mai ales în luna martie când începea vizarea carnetelor, în acest an, numărul carnetelor ce trebuie vizate a ajuns la 4500. Cel mai tânăr beneficiar are acum 79 de ani, dar există și beneficiari ce au depășit 97 de ani. Calitatea de rentier agricol a putut fi obținută doar până la 31 decembrie 2009, de către persoanele în vârstă de peste 62 de ani care și-au înstrăinat terenul sau l-au arendat. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol înstrăinat şi echivalentul în lei a 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat.
Renta viageră agricolă este personală, netransmisibilă şi încetează la data decesului rentierului agricol. În cazul arendării, renta viageră agricolă încetează în termen de 30 de zile de la data încetării contractului de arendă, dacă în acest interval rentierul agricol nu face dovada încheierii unui nou contract de arendă. În cazul arendării, terenul care face obiectul rentei trebuie să fie arendat continuu, întreg anul calendaristic;
Plata rentei viagere agricole se face în lei într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a României din anul pentru care aceasta se datorează. Aceasta se efectuează de către APIA, prin mandat poştal, virament bancar sau orice altă modalitate de plată prevăzută de lege.
Redactor: Liliana Fustanela/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Liliana Fustanela