CONSTANȚA: Lansare volum omagial IN HONOREM dr. Gabriel Gheorghe Custurea

Publicat de Adina Sîrbu, 12 martie 2023, 15:14
”Calitatea pregătirii sale științifice a fost onorată printr-o amplă activitate publicistică, fiind autor, coautor și editor a nouă cărţi, cataloage și alte lucrări de istorie, numismatică și arheologie. La acestea, se adaugă peste 90 de studii, articole şi note, publicate în ţară şi străinătate, apărute în numeroase reviste și volume de specialitate, dintre care amintim Numizmatika, sfragistika i epigrafika de la Sofia, Pontica (Constanța), Peuce (Tulcea), volumul celui de al XIe Congres International de Numismatiques-Bruxelles sau volumul dedicat International Symposium Thessalonike.
În calitate de specialist care a demonstrat calități științifice incontestabile, cu precădere în numismatica și arheologia mileniului I p.Chr. și de la debutul celui următor, a adus contribuţii foarte importante privind: circulația monetară bizantină; studiul fenomenelor economice și financiare specifice lumii bizantine dunărene; arheologia secolelor VI-XII; precum și realitățile urbane, economice și monetare din secolele XV-XVIII, din Dobrogea. Odată cu numărul 40, a devenit membru al redacției revistei științifice Pontica, una din emblemele Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, cu recunoaștere internațională”, se arată într-un comunicat de presă al MINAC.
Colaborator inimos al Radio Constanța, Gabriel Custurea a fost prezent de nenumărate ori în emisiunile noastre, aducând amănunte despre descoperirile și inventarul muzeal constănțean. Aici vorbește despre una din piesele de referință aflate la MINAC.
Gabriel Custurea: Colții de mamut au fost găsiți la Poarta Albă, sunt într-o stare bună, excelentă, pentru că s-a păstrat foarte mult din cei doi și au fost punctul de rezistență al primei expoziții. La Poarta Albă, unde, prin anii 70, că aveam un semi-muzeu, s-au mai descoperit – se săpa la canal – între excavatoare, buldozere și camioane de 40 de tone, au reușit să recupereze două bucăți cam de un metru tot din niște colți de mamut, tot în zona respectivă. Pare-se că Poarta Albă acolo era un fel de colonie de mamuți în urmă cu peste 40.000 de ani. Cam așa sunt datele.
Volumul IN HONOREM dr. Gabriel Gheorghe Custurea va fi lansat joi, 16 martie, de la ora 11.00, în Aula Adrian Rădulescu (sala pictată) a Muzeului de Istorie, iar intrarea este liberă.
Redactor: Dana Malciu