Ghenele de gunoi din interiorul blocurilor trebuie desființate până în 2025 – prevede o directivă europeană

Publicat de Adina Sîrbu, 5 martie 2023, 10:44
O directivă europeană obligă la renunțarea, până în anul 2025, la ghenele de gunoi cu tubulatură, amplasate în interiorul imobilelor de locuit – atrage atenția consilierul local tulcean Tatiana Haliț (USR).
Măsura are în vedere considerente ce țin de igienă și sănătate, dar mai ales de faptul că sistemul îngreunează colectarea selectivă a deșeurilor.
În municipiul Tulcea încă există astfel de ghene, iar consilierul Tatiana Haliţ spune că a primit mai multe solicitări ale tulcenilor pentru desființarea lor.
Tatiana Haliț a prezentat situaţia în ședința Consiliului Local și -a cerut un punct de vedere primarului Ștefan Ilie:
Tatiana Haliț: Avem 11 scări de bloc cu ghene de gunoi în interior, iar în multe dintre ele locatarii nu le mai doresc. Eu vreau să vă întreb dacă aveţi de gând ca, într-un anumit termen, poate de câţiva ani, să desființați aceste ghene. Directivele UE ne cer să terminăm cu acestea. În Bucureşti, până în 2025, vor fi închise toate ghenele de la blocuri şi mai avem exemplul Primăriei Craiova care, anul trecut în luna februarie, a desfiinţat toate ghenele de acest fel. Militez pentru acest lucru, deoarece Primăria şi Serviciile Publice promovează foarte mult faptul că suntem pentru colectarea selectivă.
În replică, primarul Ştefan Ilie spune că, deși este de acord cu desființarea acestor ghene, nu are pârghii legale să ia o astfel de măsură dacă nu sunt de acord toți proprietarii dintr-un imobil.
Deocamdată, autoritățile locale înceacă să-i convingă pe cetățeni să renunțe, din motive de igienă, la acest sistem, dar sunt încă mulți, mai ales vârstnici, care se opun.
Primarul i-a îndemnat pe cei care doresc desființarea ghenelor să reclame când sesizează mizerie, pentru ca Asociațiile de Proprietari să fie amendate și, în cele din urmă, să fie constrânse să renunțe la acest sistem până în 2025.
După desființarea ghenelor din blocuri, populația va fi obligată de depună deşeurile în locurile special amenajate pentru colectare, cu recipiente separate pentru fiecare tip de deşeu: plastic-metal, hârtie-carton, sticlă şi deşeuri menajere nereciclabile.
Sursa: consilierul local tulcean Tatiana Haliț (USR)/ Redactor online: Adina Sîrbu