Liceenii de la Traian învaţă cum să evite capcanele internetului
Publicat de Bogdan Comșa, 16 februarie 2015, 15:32
Liceul Teoretic ,,Traian” Constanţa a susținut cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet/Safer Internet Day, 10 februarie 2015, o serie de evenimente pentru a promova siguranţa online în rândul elevilor, cadrelor didactice, părinţilor şi a comunităţii locale din care fac parte.
Eveniment de anvergură europeană, Ziua Internațională a Siguranței pe Internet se desfăşoară anual în luna februarie sub egida reţelei europene „INSAFE”, proiect susținut în România de către Consorţiul Sigur.info format din Organizaţia Salvaţi Copiii România, ca şi Coordonator naţional al proiectului, Positive Media şi Focus – Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual.
Cu această ocazie, mai multe cadre didactice din liceu (prof. Tănăsescu Violeta, prof. Barbu Cristina, prof. Dumitrașcu Alina) au promovat o atitudine pozitivă faţă de noile tehnologii și au invitat elevii din învățământul gimnazial (clasa a-VI-a B, toate clasele a-VII-a), dar și liceal (clasele a X-a A, a X-a B, a XI-a A) să acceseze platforma sigur.info pentru a învăța care sunt diferitele modalități de protecție pe Internet, dar și unde pot cere ajutor (liniile de consiliere Helpline și de raportare abuz Hotline).
A fost utilizat Ghidul utilizării în siguranță a Internetului dar și o serie de diferite materiale digitale pentru a aborda teme de interes general ca ”Protejează-ți datele personale!-întreabă înainte să spui” sau „Rețelele sociale și protecția datelor personale”. S-a insistat, de asemenea, asupra importanţei materialelor digitale, a platformelor de tip e-learning, dar şi asupra pericolelor la care suntem expuşi pe Internet.
Tema din acest an „Împreună facem Internetul mai bun !” a constituit o nouă provocare pentru a sprijini elevii în folosirea tuturor device-urile de care dispun (computer, laptop, tabletă, smartphone, etc.) în favoarea educației, și nu doar pentru distracția personală/entertainment. Copiii de astăzi se nasc într-o eră digitală, de aceea este important ca obiectivele educaţionale să fie îndeplinite prin folosirea celor mai adecvate instrumente online.
Cuvintele cheie avute în vedere “digital society-digital opportunity” impun o educaţie bazată pe motivarea elevilor şi atitudine pozitivă faţă de procesul educaţional, prin utilizarea celor mai moderne tehnologii, prin promovarea siguranţei online, prin cunoaşterea diferitelor modalităţi de protecţie pe Internet.