Când este necesar să cerem o expertiză tehnică a unei clădiri sau a unui bloc de locuinţe
Publicat de Doina Sirbu, 23 februarie 2023, 08:01 / actualizat: 23 februarie 2023, 12:58
Cutremurele din ultima perioadă au redus în actualitate discuțiile despre siguranța clădirilor.
Persoanele interesate să afle cât de bine va rezista blocul în care locuiesc la următorul cutremur pot solicita o expertiză tehnică. Specialiștii atrag atenția că este foarte important ca expertiza să fie realizată de personal autorizat. Despre acest subiect a vorbit inginerul proiectant Nicu Stoica.
Domnule Nicu Stoica, în primul rând, vă rugăm să ne spuneți când este necesară realizarea unei expertize privind riscul seismic?
Nicu Stoica: Realizarea unei expertize privind riscul seismic se solicită în mod curent în situația în care apar evenimente tehnice importante, de exemplu fiind cutremure mai mari de 7° pe scara Richter sau în situația în care se modifică funcționalitatea clădirii, se transformă dintr-o clădire de locuințe în birou sau invers.
În cazul unui imobil nou sau relativ nou, suntem liniștiți sau e bine să fim prudenți, să ne punem problema dacă trebuie expertizat? Totul ar trebui să fie în regulă sau care e sfatul dvs.?
Nicu Stoica: Aici, încadrarea de tip bloc nou are diverse interpretări. Unii caracterizează după anii 2000, alții după anii 90. Problematica de risc sau toate clădirile sau toate structurile pentru clădiri au un caracter probabilistic de a se degrada în situația unui cutremur, deci nu au garanție 100%. În blocurile noi, la proiectare, nu este acceptat colapsul parțial sau total. Acestea sunt diferențele la blocurile noi față de cele existente mai vechi în care acest colaps parțial sau total poate să existe.
Așadar, spuneți că blocurile care se construiesc acum nu ar trebui cu niciun chip să se dărâm la un cutremur.
Nicu Stoica: Nu ar trebui la cutremurele care sunt în normele actuale.
Şi care este intensitatea avută în vedere?
Nicu Stoica: Noi nu proiectăm neapărat după o intensitate, proiectăm după niște forțe, dar aproximativ între 7,5° și 8°, peste 7,5° şi 8°.
Cine este autorizat să facă astfel de expertize? Dacă avem un vecin care are un frate care a lucrat în construcții este ok să coboare la subsol, să se uite pe acolo după crăpături sau după alte semne?
Nicu Stoica: În situația unor evenimente importante, aici vorbim de cutremure, de vânt, de zăpadă, evenimente naturale, se face o urmărire curentă a clădirii și se pot urmări dacă au apărut sau nu degradări. Indicat este ca această urmărire să fie făcută de către un specialist, inginer de structură, în situația unui cutremur. Se poate face vizual de către locatari sau proprietari de clădire și în zonele unde au observat fisuri, atunci să contacteze firme de proiectare de structură care au specialiști pe segmentul ăsta de structură de rezistență. Pot veni și cu experți sau pot veni doar inginerii proiectanți şi să facă evaluarea. Dacă lucrurile, nu știu, sunt grave, să zicem, în sensul că sunt fisuri, sunt degradări în urma evenimentului, atunci indicat e să se facă o expertiză tehnică datorită acelui eveniment.
Cum putem să înțelegem dacă o firmă pe care o găsim pe internet, să spunem, după o căutare, este autorizată, are experiență, are specialiști? Îi regăsim undeva pe un site al unei autorități, așa cum sunt trecuți medicii de familie?
Nicu Stoica: Expertizele tehnice la structura de rezistență le fac experți tehnici, atestaţi de către Ministerul Dezvoltării.
Există pe pagina Ministerului Dezvoltării un registru care este public, cu toți experții din țară, pe fiecare județ și cu fiecare localitate în parte.
Cum se face o astfel de expertiză privind riscul seismic al unui imobil? Trebuie să intre specialiștii în fiecare apartament din bloc? Trebuie găuriți pereții, adică este deranj mare, în general?
Nicu Stoica: La realizarea unei expertize, e partea de investigare a situației existente. Și aici investighez dacă are carte tehnică, dacă are documente, dacă mai are planul de arhitectură, planul de structură, dacă a suferit modificări. Și asta e partea de investigare. Pe urmă e partea de documentare în care se strâng toate documentele efective sau se reconstruiesc documente. Asta înseamnă un fel de proiectare simulată. Pe urmă mai sunt determinările ce ați menționat dvs. mai devreme. Se fac determinări în amplasament, determini materiale, armătura din elemente, placă, grinzi, stâlpi. Apoi se iau probe de materiale care se pot duce în laborator sau se pot face direct pe teren.
Asta presupune inclusiv ce spuneam eu, adică să fie găuriţi pereţii.
Nicu Stoica: Da, da, da, bineînțeles.
Așadar, ar putea să dureze ceva din ce ne spuneți!
Nicu Stoica: Da!
Cât ar putea să coste aproximativ, pentru că acest factor ar putea să-i determine pe unii să renunțe.
Nicu Stoica: Eu o să împart pe aria desfășurată a clădirii și există situația în care nu ai niciun document despre clădire și situația în care ai, să spunem, cartea tehnică. În prima situație în care n-ai niciun document, înseamnă că există un efort de timp și de resurse care să construiască un minim de documente relevante. Un minim este undeva de la 12 euro pe metrul pătrat în aria desfășurată până pe la un 20-25 de euro pe metrul pătrat, tot, la fel, din aria desfăşurată. În cealaltă situaţie în care ai carte tehnică despre imobil, tarifarea pleacă de undeva de la un 2,5 euro pe metrul pătrat din aria desfășurată, până pe la un 8-10 euro din aria desfășurată pe metrul pătrat.
Dacă veștile nu sunt bune, dacă sunt descoperite vulnerabilități serioase, ce trebuie făcut în continuare? Care este primul pas?
Nicu Stoica: Primul pas în situația asociațiilor de proprietari, luăm un exemplu mai general, care este mult mai comun, ar trebui căutate programe de finanțare, dacă există programe de finanțare locale sau naționale de a consolida aceste clădiri.
Redactor: Bogdan Comşa/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: pexels.com