13 februarie – Ziua mondială a radioului (ONU)
Publicat de Doina Sirbu, 13 februarie 2023, 16:58
Proclamată în 2011 de către statele membre ale UNESCO şi adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în 2012 ca zi internaţională, Ziua mondială a radioului (WRD) este marcată la 13 februarie.
Radioul rămâne, la nivel global, cel mai accesat mijloc de informare, potrivit ONU. Totodată, reprezintă un puternic mijloc pentru celebrarea umanităţii în toată diversitatea sa şi constituie o platformă pentru discursul democratic.
Capacitatea unică de obţinere a celei mai extinse audienţe face ca radioul să poată modela experienţa diversităţii unei societăţi şi să reprezinte o tribună unde toate vocile să fie reprezentate şi auzite. Posturile de radio ar trebui să servească diverse comunităţi, oferind o mare varietate de programe, puncte de vedere şi conţinut şi să reflecte diversitatea publicului, arată ONU.
Radioul este un mijloc ieftin şi potrivit pentru a ajunge la comunităţile îndepărtate şi la persoanele vulnerabile, oferind o platformă pentru a interveni în dezbaterea publică, indiferent de nivelul educaţional al oamenilor. Nu în ultimul rând, acesta joacă un rol crucial în comunicarea de urgenţă şi în cazurile de salvare.
În acest an, de Ziua mondială a radioului, UNESCO evidenţiază rolul radioului independent drept pilon pentru prevenirea conflictelor şi consolidarea păcii. (https://www.un.org)
Creşterea standardelor şi capacităţii jurnalistice ale radioului ar trebui să fie considerată o investiţie în pace, potrivit ONU.
Radioul este un jucător important şi o parte esenţială a menţinerii şi tranziţiei către pace. Radioul profesionist abordează cauzele fundamentale şi pe cele declanşatoare ale conflictului, înainte ca acestea să explodeze potenţial în forme de violenţă. Oferă o metodologie alternativă de prevenire a conflictelor prin clarificarea frustrărilor sau ciocnirilor de interese, eliminarea neînţelegerilor şi identificarea problemelor de neîncredere. Acest lucru poate ajuta la combaterea urii, a dorinţei de răzbunare şi de folosire a armelor.
Misiunile ONU de menţinere a păcii sprijină posturile de radio şi programele radio din multe dintre ţările lor gazdă.
Radioul poate alimenta într-adevăr conflictele, dar în realitate, radioul profesionist moderează conflictele şi/sau tensiunile, prevenind escaladarea acestora sau ducând la discuţii de reconciliere şi reconstrucţie, spune UNESCO. În contexte de tensiune îndepărtată sau imediată, programele relevante şi reportajele independente de ştiri oferă fundaţia pentru o democraţie durabilă şi o bună guvernare prin strângerea de dovezi despre ceea ce se întâmplă şi prin informarea cetăţenilor în termeni imparţiali şi bazaţi pe fapte, explicând ce este în joc şi favorizând dialogul între diferitele grupuri din societate.
Potrivit UNESCO (https://www.unesco.org), „…de vreme ce războaiele încep în mintea oamenilor, în mintea oamenilor trebuie construită şi pacea”. Acesta este motivul pentru care sprijinul acordat radioului independent trebuie privit ca o parte integrantă a păcii şi stabilităţii, arată UNESCO. (surse: https://www.un.org; https://unesdoc.unesco.org)
Sursă: AGERPRES/Redactor online: Doina Sîrbu/Foto: unsplash.com