Nicolae Manolescu: „Editorii de carte mint cu neruşinare!”
Publicat de Bogdan Comșa, 15 februarie 2015, 20:50
Președintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), Nicolae Manolescu, afirmă că poziția tranșantă a Federației Editorilor din România (FER) împotriva legiferării timbrului cultural este cauzată de faptul că aceștia „vor să acopere evaziunea fiscală”.
„Vreau să vă spun că mint editorii cu ne-ru-și-na-re! Prețul cărților nu crește, decât într-o cantitate nesemnificativă, unul la mână. Doi la mână: suplimentul ăsta minuscul îl plătesc cititorii, cumpărătorii, nu editorii. Cititorii plătesc infim mai mult. Gândiți-vă că e vorba de un timbru fix cu valoare forfetară de 1 leu, care se pune pe orice carte care costă de la 15-20 de lei în sus până la nu știu cât. Prin urmare, el în medie revine absolut nesemnificativ. Problema majoră a editorilor — asta este minciuna și țin s-o spun — este că vor să acopere evaziunea fiscală. Nu vor să se controleze câte exemplare vând. Ăsta este adevărul”, a declarat duminică pentru AGERPRES Nicolae Manolescu, susținător al legiferării timbrului cultural.
Președintele USR consideră că e vorba de o „evaziune fiscală majoră” pe care editorii „încearcă s-o acopere”, invocând „creșterea prețului și apelând la cititori, să se plângă, vai de lume, că n-au!”.
„Niciun editor n-a reușit până acum, n-a vrut să spună exact cât a vândut. Am experiență cu propriile cărți. Cu o singură excepție, o singură editură, unde știu cât s-a vândut, de la celelalte n-am știut niciodată nimic”, a spus Manolescu.
Întrebat de afirmații potrivit cărora Varujan Vosganian și Traian Dobrescu, membrii ai USR, s-ar număra printre „beneficiari direcți ai legii”, președintele Uniunii le-a calificat drept „o mare ticăloșie”.
„N-are nicio legătură Vosganian cu o asemenea poveste. Nicio legătură n-are. Și nici nu văd cum ar putea avea. E aberant totul. Absolut un delir. Un delir. Vor s-ascundă evaziunea fiscală. O carte cu un timbru pe ea nu poate fi pusă în vânzare — să zic așa — în mod ilicit. Nu are timbru, editorul plătește. Deci, se controlează foarte ușor evaziunea. Dacă vor s-o ascundă, singurul mijloc e de a spune ‘A… mergeți împotriva cititorilor… scumpiți cărțile…’ Ia gândiți-vă! O carte care costă 20 de lei, să zicem. Și vine un timbru de-un leu. Are vreo importanță? Adică eu dau 20 lei pe-o carte și nu dau 21?”, a mai spus Nicolae Manolescu.
Federația Editorilor din România (FER) consideră că legiferarea timbrului cultural ar duce la creșterea prețului tuturor cărților de beletristică în beneficiul exclusiv al USR.