MINISTERUL DEZVOLTĂRII: Peste 230 de clădiri din țară vor fi consolidate seismic din bani europeni
Publicat de Adina Sîrbu, 10 februarie 2023, 08:20 / actualizat: 10 februarie 2023, 9:29
Cutremurele devastatoare din Turcia au readus în atenţie problema clădirilor cu risc seismic din România.
În județul Constanța sunt 175 de clădiri care ar fi în pericol în cazul unui cutremur de intensitate mare, iar unele dintre ele adăpostesc școli sau zeci de familii.
În cadrul Primăriei Constanța, anul trecut, a fost înființată o comisie pentru reducerea riscului seismic la imobile.
Luminița Lare, de la biroul de presă al primăriei: ”În evidențele Primăriei Constanța există o listă a clădirilor încadrate în clase de risc seismic, respectiv 6 în clasa de risc seismic 1 și 27 în clasa risc seismic 2. La data de 6 ianuarie 2023, Primăria Municipiului Constanța a depus, în cadrul programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, 11 proiecte pentru reabilitare a clădirilor încadrate în clasa de risc seismic 2”.
Și la Tulcea sunt clădiri cu risc seismic, spune primarul Ștefan Ilie: ”Avem clădiri vechi, care nu au mai fost reparate, desigur, acestea reprezintă un pericol real în cazul unui cutremur. Sunt chiar clădiri de patrimoniu. Mai sunt și clădiri noi, asupra cărora pot spune că bănuiesc că nu au respectat anumite condiții arhitecturale, însă n-am descoperit clădiri sau chiar blocuri care nu aveau niciun fel de autorizație de construire”.
Primăria Tulcea a accesat fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor care îi aparțin, inclusiv a unităților de învățământ – a mai spus Ștefan Ilie.
Pe de altă parte, Ministerul Dezvoltării va consolida seismic 230 de clădiri din 100 de localităţi din țară, cu finanţare nerambursabilă.
Este vorba de blocuri de locuinţe, sedii administrative, clădiri publice, spitale şi şcoli.
Ministrul Cseke Attila spune că a semnat până acum, 168 de contracte de finanţare, în valoare de peste 440 de milioane de euro, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar cele mai multe contracte au fost semnate cu autorităţile locale din Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Galaţi şi Prahova.
Cseke Attila a amintit că, până pe 20 februarie, se pot depune cereri și în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic, derulat de Ministerul Dezvoltării.
La acest al doilea program, nu se cere cofinanţare nici de la locatari, nici de la autorităţile locale sau centrale.
Redactor: Florentina Stan/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhiva RC