Patru sute de şacali ar putea fi extrași din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării
Publicat de Doina Sirbu, 1 februarie 2023, 15:46
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a transmis Ministerului Mediului o solicitare pentru acordul necesar demarării procedurii de extracţie a 400 de şacali din Rezervaţie. Extracţia şacalilor din Rezervaţie a fost cerută de mai multe ori de populaţia din localităţile izolate de ape, care au reclamat numeroase pagube cauzate de şacali. Despre problema şacalilor a vorbit guvernatorul ARBDD, Gabriel Marinov.
Despre atacurile șacalilor în Delta Dunării s-a mai vorbit. Autoritățile tulcene caută acum cea mai bună soluție. Guvernatorul Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării, Gabriel Marinov, vorbește despre ravagiile făcute de specie.
Gabriel Marinov: Atacuri ale câte unui şacal în legătură cu animale păstorite de către ciobani pe islazurile comunale. Șacalul, în ultimii 4,5,6 ani de zile odată cu pesta porcină africană, s-a înmulțit în mod necontrolat în Deltă, plecând de la estimările vechiului studiu, care prezintă o populație de 2400 până în 3000 de exemplare. În momentul de față avem mai multe date care ne parvin de la comunitățile locale cu privire la diverse pagube, daune pe care șacalul le realizează pe raza comunităților respective.
Aproape 400 de șacali ar putea fi extrași din Rezervație.
Gabriel Marinov: Toate aceste documente, împreună cu decizia Consiliului Ştiințific al ARBDD, care le-a analizat, totodată, din partea Institutului care realizează studiul privind resursa cinegetică, avem deja un punct de vedere obținut pe marginea documentelor premergătoare ce urmează a fi înaintate Ministerului pentru obținerea avizului de extracție controlată. În respectivul punct de vedere al Institutului de Cercetări se vorbește despre acordul de aviz privind extracția controlată pentru un număr de maximum 400 de exemplare.
Partidele de vânătoare ar putea începe peste aproape o lună și jumătate.
Gabriel Marinov: Estimăm ca această acțiune să aibă loc începând cel mai devreme cu jumătatea lunii martie. Toate exemplarele pe care le dorim extrase prin această acțiune, vom căuta să fie din proximitatea localităților sau a stânelor, a asociațiilor crescătorilor de animale. Încercăm să eliminăm tocmai acele exemplare care s-au obișnuit să se apropie de aceste obiective.
Redactor: Adrian Băncilă/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: