A fost lansat un program naţional prin care se urmărește eliminarea componentelor din plumb din rețelele de distribuire a apei
Publicat de Doina Sirbu, 1 februarie 2023, 14:50
Autoritățile centrale au anunțat lansarea unui program național prin care se urmărește eliminarea componentelor din plumb din rețelele de distribuire a apei, din cauza efectelor nocive pentru sănătate. Sunt vizate rețelele particulare, aflate în interiorul imobilelor sau locuințelor.
Autoritățile centrale au anunțat lansarea unui program național prin care se urmărește eliminarea componentelor din plumb din rețelele de distribuire a apei, din cauza efectelor nocive pentru sănătate. Sunt vizate rețelele particulare, aflate în interiorul imobilelor sau locuințelor. Marii distribuitori de apă, cum sunt RAJA Constanța sau Aquaserv Tulcea, nu mai dețin în rețelele proprii elemente din plumb țevi ori, sub-ansamble, însă acestea mai pot fi găsite în cazul unor particulari care încă nu le-au înlocuit, spune Valentin Ifrim, directorul Aquaserv Tulcea.
Valentin Ifrim: Rețeaua publică de distribuție nu mai conține absolut deloc sub-ansamble sau piese sau orice formă de materiale de plumb. Instalațiile private, conexiunile apartamentelor, caselor vechi, este posibil să mai aibă branșamente făcute din plumb. Și asta vă spun în cunoștință de cauză, pentru că în cursul anului trecut la lucrări de reabilitare a rețelei de apă de pe una din străzile principale ale orașului, am găsit partea de conexiune din rețeaua de distribuție la utilizatori din țeavă de plumb. Mai mult decât atât, din propria experiență, în blocurile construite anii 70-80, instalațiile interioare erau din plumb.
În municipiul Constanța, astfel de piese din plumb au dispărut aproape în totalitate, spune Vasile Hârsescu, vicepreședintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari.
Vasile Hârsescu: Pot să vă spun că cel puțin din 2000, când eu am avut tangențe destul de multe cu instalațiile interioare de distribuție a apei în apartamente și în blocuri, procentul este infim. În blocurile foarte, foarte vechi, făcute până în anii 60 câteva, dacă mai vezi ici-colo câte o țeavă de plumb, dar, repet, doar de la racordul din coloană, până sub robinet, la chiuvetă, nici vorbă să fie instalație de distribuție pe coloana principală a blocului.
Apa potabilă din județul Constanța nu conține plumb sau alte metale grele, care să pună sănătatea în pericol transmite Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța. Precizările vin după ce Guvernul a anunțat că vrea să elimine componentele din plumb din rețelele de distribuție a apei deținute de particulari, din cauza efectelor nocive pentru sănătate.
„Plumbul este periculos în apa portabilă în momentul în care se depășește limita admisă de lege. DSP Constanța, în cadrul monitorizării de Audit, analizează permanent, printre alte metale grele, și nivelul de plumb. Anul trecut a existat și un program la nivel naţional, pe lângă monitorizarea noastră uzuală. Toate probele prelevate de pe raza județului Constanța au arătat că la noi în județ nu există probleme„, a declarat Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al DSP Constanța.
În perioada următoare, deținătorii de astfel de instalații care conțin plumb vor fi rugați să le raporteze, iar autoritățile centrale au anunțat că, în funcție de rezultatele acestui recensământ, ar putea să finanțeze înlocuirea elementelor respective.
Redactor: Bogdan Comşa/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: unsplash.com