UPDATE: Descoperire uluitoare în Dobrogea! O ulcică plină cu monede a fost găsită de un localnic din Cobadin
Publicat de , 20 ianuarie 2023, 17:10 / actualizat: 21 ianuarie 2023, 8:31
UPDATE: Vasul getic, ar conține monedele perioada romană, posibil din secol 3. Vasul a fost sigilat si adus la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanţa. Miercuri, pe 25 ianuarie, în prezența reprezentanților instituțiilor abilitate se va deschide pachetul, se vor inventaria monedele și se vor stabili pașii următori.
Un localnic din Cobadin a descoperit, în după-amiaza zilei de astăzi, pe islazul din localitatea Ciobănița, o ulcică plină cu monede. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul detectorului de metale.
La fața locului se deplasează, în această seară, o echipă formată din doi arheologi de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanţa, pentru preluarea în condiții de siguranță a tezaurului, a declarat arheologul Aurel Mototolea:
„Orice descoperire de acest gen este binevenită, fără fără doar și poate, pentru că poate aduce noutăți asupra istoriei noastre. Dar, până în acest moment, știm doar că trebuie să ridicăm ceea ce este acolo. Aceasta e o ulcică cu bani, dar până la a ști ce conține, care e valoarea științifică, mai durează, deoarece trebuie să curățăm aceste monede, să le prelucrăm, să fie identificate de către colegii numismaţi şi după aceea vom putea vorbi asupra însemnătăţii științifice. Doi colegi de-ai mei se duc acolo să ridice aceste piese, să nu rămână peste noapte.“
Istoricul şi cercetătorul Marcel Colesniuc spune că acest tezaur monetar reprezintă o descoperire extraordinară, care îmbogățește patrimoniul cultural dobrogean:
„În timpul cercetărilor arheologice sistematice sau preventive, la care am participat de-a lungul anilor, muncitorii povesteau că ei știu că se pot descoperi astfel de ulcele cu bani. Din nefericire, eu nu am avut parte de asemenea descoperiri în cei 24 de ani de cercetări arheologice. Dar iată că aceste ulcele pline cu bani, rămase îngropate din perioada antichității sau din perioada medievală, sunt o realitate. Nu știu unde au descoperit acești cetățeni tezarul monetar, dar ar fi de preferat să nu fi scormonit într-un sit arheologie, pentru că în această situație vor avea probleme, întrucât legislația interzice categoric săpături neautorizate în situri arheologice. De precizat este că cei care au descoperit tezaurul monetar pot primi o recompensă bănească, din partea statului român, care se ridică la 30% din valoarea descoperirii sau chiar 45%, în cazul unor descoperiri de excepție.“
Redactor: Silvia Pascale / Foto: Ionut Chicheluş