Dr. Alina Dobrotă, directorul Centrului Regional de Transfuzii Constanţa: “Fără implicarea tuturor, pacienții care au nevoie de sânge riscă să fie temporizați, uneori, câteva zile!”
Publicat de Doina Sirbu, 20 ianuarie 2023, 09:31
“Fără implicarea tuturor, pacienții care au nevoie de sânge riscă să fie temporizați, uneori, câteva zile!” Semnalul de alarmă este tras de directorul Centrului Regional de Transfuzii Constanţa, dr. Alina Dobrotă, care spune că în această situație pot ajunge în special pacienții care au nevoie de componente trombocitare. Acest produs cu termen redus de valabilitate se poate realiza doar din sângele donatorilor fideli, nu a celor de substituție, care sunt în procent de peste 50% și, în unele zile, chiar de 75%.
Numărul donatorilor a crescut ușor, în 2022 dar a crescut și cel al pacienților care au nevoie de sânge. Directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, doctor Alina Dobrotă, atrage atenția că există riscul ca unii bolnavi să fie nevoiți să aștepte câteva zile pentru a primi sângele de care au nevoie.
Dr. Alina Dobrotă: Colecta anului trecut a fost în jur de 10.850 de unități recoltate. Asta înseamnă că suntem încă sub nivelul anului 2019. Am mai crescut puțin, dar foarte puțin față de 2020, numărul pacienților cu nevoi de tratament transfuzional a crescut. Toți trebuie să înțelegem, începând cu autoritățile județene și locale, faptul că fără implicarea tuturor, pacienți cu nevoi transfuzionale, uneori vor fi temporizați, vor trebui să aștepte câteva zile până când își vor primi tratamentul recomandat de medic. Și aici vizez, în primul rând, un anumit component sanguin, concentratul trombocitar, care se prepară doar din sângele donat de donatori fidelizați, deci de la acei donatori care se prezintă periodic și este un component sanguin cu valabilitate de doar 5 zile.
Medicul Alina Dobrotă spune că o mare problemă o reprezintă faptul că mai mult de jumătate din donatori sunt de substituție.
Dr. Alina Dobrotă: Se menține acea situație pe care am subliniat-o în repetate rânduri și în 2022. Peste jumătate, dacă nu în unele zile chiar 3 sferturi dintre cei prezentați pentru donare, sunt donatori de substituție, adică vin pentru un anumit pacient.
Reprezentanții Centrului de Transfuzii le recomandă oamenilor să doneze periodic și nu doar atunci când cineva cunoscut are o problemă de sănătate.
Redactor: Cătălina Radu/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: unsplash.com